Nyhetsscrollen morgonen 20 maj

Kristina Winberg och Peter Lundgren i EU-parlamentet.
Kristina Winberg och Peter Lundgren i EU-parlamentet.

Turbulens i Sverigedemokraterna inför valet

Kristina Winberg, ett av Sverigedemokraternas toppnamn i det stundande parlamentsvalet, har petats från partiets lista bara dagar innan EU-valet. "(Winberg) har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande", stod det i ett pressmeddelande från SD igår kväll. Winberg uppger för SR:s Ekot att hon tycker att beslutet är "väldigt märkligt".

Samtidigt uppger Expressen att Kristina Winberg ska ha blivit vittne till ett påstått sexuellt ofredande på en partikamrat, genomfört av SD:s förstanamn inför valet, EU-politikern Peter Lundgren.

- Jag vet att jag lade handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända någonting, säger Lundgren i en intervju med tidningen.

Julian Assange ett steg närmare utlämning till Sverige 

Förundersökningen mot Assange återupptogs för ett par veckor sedan. Nu har vice överåklagaren Eva-Marie Persson begärt Assange häktad. "Jag begär att tingsrätten ska häkta Assange i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt av graden mindre grovt brott", står det i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Om tingsrätten godkänner häktningsbegäran kan Persson utfärda en europeisk arresteringsorder som kan leda till att Assange blir utlämnad till Sverige.

Islands politiska kupp

Den isländska gruppen Hatari och deras bidrag "Hatrid mun sigra" var en snackis redan innan finalen i Eurovisiong Song Contest. Delvis på grund av den rockiga antikapitalistiska bdsm-låt som till sist tog dem till en tiondeplats, men även för att de under hela sin medverkan i ESC varit ovanligt politiska — något som inte är tillåtet för de tävlande artisterna.

Under finalens direktsända omröstning, precis innan tittarnas röster skall offentliggöras för Islands bidrag, så höll Hatari upp palestinska banderoller när de var i bild i greenroom, ett tilltag som buades ut av många i arenapubliken och som nu kan bli föremål för granskning av den europeiska tv-unionen EBU. Programledarna fortsatte att dela ut poängen, till då Frankrike, men ingen bild klipptes till greenroom för Frankrikes del, efter Islands kupp.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget