Nyhetsscrollen morgonen 17 maj

En död gråval i Kalifornien undersöks av experter.
En död gråval i Kalifornien undersöks av experter.

Döda gråvalar i USA
58 döda gråvalar har senaste månaderna hittats döda längs Nordamerikas västkust, enligt USA:s miljö- och vädermyndighet NOAA.

Många av valarna har varit undernärda, vilket kan bero på att de inte förra årets sommarsäsong inte fick i sig tillräckligt med mat i Berings hav och Tjuktjerhavet. Där har det nämligen varit varmt flera somrar i rad.

De döda valarna kan alltså antingen bero på klimatförändringar, eller helt enkelt att valarna har blivit ovanligt många. En större valpopulation innebär också att fler dör. Det beräknas just nu finnas 27 000 gråvalar i nordöstra Stilla havet.

Rekord i beslagtagen narkotika
Förra året gjorde polisen 50 000 beslag av narkotika vilket var en ökning på tio procent jämfört med året innan. Mängden narkotika som hittas av polisen fortsätter öka i rasande takt och allt pekar på att 2019 kommer bräcka 2018 med nya rekordsiffror.

Bara under perioden januari till april i år har drygt 18 000 beslag gjorts. Maria Lindstam, sektionschef på droganalyssektionen vid NFC, uppger att det troligtvis är en kombination av bättre polisarbete och att det är mer narkotika i omlopp.

John Lundvik vidare till Eurovisionfinal
Under gårkvällens semifinal tog sig John Lundvik vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest med låten Too Late for Love. Han är en av de favorittippade bidragen inför lördagskvällen. Trots det bubblade nervositeten.

– Jag har aldrig varit så nervös som när vi väntade på resultatet i green room. Det enda som snurrade i mitt huvud var; 'men säg det då, säg det då'. Det var en sådan otrolig lättnad när de ropade upp 'Sweden', säger John Lundvik till TT.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget