Nyhetsscrollen morgonen 15 maj

Människorrättsgrupper i USA utlovar motstånd om ny abortlag träder i kraft i Alabama.
Människorrättsgrupper i USA utlovar motstånd om ny abortlag träder i kraft i Alabama.

Delstaten Alabama nära hårdaste abortlag i USA

Senaten i delstaten Alabama har nått ett beslut som väcker starka känslor i USA. De har godkänt en lag som i princip innebär att abort helt förbjuds. Mamman riskerar inget brott för abort. Däremot läkare som utför abort i delstaten riskerar 99 års fängelse om lagen träder i kraft.

För att den ska göra börja gälla, krävs stöd från Alabamas guvernör Kay Ivey, och kan bli verklighet om tidigast ett halvår. Den kommer även med all säkerhet prövas i domstol. Människorättsgrupper i USA har redan lovat att överklaga om det blir nödvändigt.

Långvarig psykisk ohälsa ökar

Trots att fler behandlas för psykisk ohälsa ökar behovet av vård främst bland barn och ungdomar. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny utvärdering. 30 procent av ungdomar som fick diagnosen depression och ångestsyndrom 2008 behövde fortfarande vård tio år senare.

Enligt utvärderingen får ungdomar med psykisk ohälsa svårare att komma in i arbetslivet.

– Det innebär att vården borde organiseras mer som för patienter med kronisk och långvarig sjukdom som diabetes, kol och liknande sjukdomar, säger Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell i ett pressmeddelande.

Dödligt regn tillbaka med ny säsong

Ett dödligt regn har dödat större delen av befolkningen i Skandinavien. Simone, som spelas av Alba August, ingår i ett gäng danska ungdomar som försöker överleva. Hennes lillebror Rasmus, är nyckeln till att bota viruset. Den onda organisationen Apollon, vill få tag på honom.

Den andra säsongen av ”The Rain” har premiär på Netflix 17 maj. Alba August konstaterar att den fokuserar på karaktärernas relationer.

– Det här hade lika gärna kunnat utspela sig på high school, det handlar ju om unga vuxna som försöker hitta sig själva. Den sticker ut från andra katastrofhistorier, säger Alba August.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget