Nyhetsscrollen eftermiddagen 29 maj

Danmark håller val i folketinget i juni.
Danmark håller val i folketinget i juni.

Ny emoji inför valet i Danmark

Den 5 juni går danska befolkningen till valurnorna i folketingsvalet. Inför valet har Twitter tagit fram en tillfällig emoji som kommer att synas på när man använder hashtagen #folketingsvalg, valg2019 och #fv19.

– Danskarna använder Twitter mer än någonsin tidigare för att diskutera vad som händer. Den nya emojin gör debatten mer färgrik och användarna blir mer engagerade, säger Ylwa Pettersson, innehållschef för Twitter i Norden.

Emojin kommer att föreställa en valsedel som stoppas ner i en valurna med danska flaggan på.

Kvinna misstänks ha drogat män på lyxkrogar - åtalas

En 45-årig kvinna misstänks ha drogat män på krogar runt Stureplan i Stockholm. Hon ska under upprepade tillfällen mellan 2017 och 2019 valt ut sina offer och sedan stulit deras bankkort, klockor och smycken.

Kvinnan har följt männen hem eller till hotell då de hoppats på att ha sex med kvinnan. Flera av offren vittnar om att de inte kommer ihåg något innan de vaknat upp dagen efter.

Hon har svarat ”inga kommentarer” på samtliga frågor i förhör med polisen och nekar till brott.

Kontroversiellt förslag om ändring i biblioteksplanen

Ett nytt förslag om att stryka eller ändra biblioteksplanen har lagts fram av kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

Med förslaget vill hon, bland annat, att litteratur på alla elevers modersmål ska slopas på alla skolbiblioteken.

Svensk biblioteksförening tror inte att förslagen är förenliga med bibliotekslagen. ”Ett tecken på ett inskränkande tänkande”, menar generalsekreteraren Karin Linder.

Andra läser just nu
Mer från Läget