Nyhetsscrollen eftermiddagen 21 maj

Foto: TT

Man döms till fängelse - efter 24 år

Under 1995 överfölls en åttaårig flicka i Göteborg. Tack vare en ny form av sökning i polisens dna register går det nu att fastställa att den 58-åriga mannen är skyldig. Han döms därför till sex års fängelse.

Den numera 30-åriga kvinnan tycker att det är skönt att han blivit dömd enligt hennes målsägandebiträde.

SAS får ingen strejkersättning

Svenskt Näringsliv kommer inte att betala ut någon konfliktersättning till SAS efter pilotstrejken. Detta eftersom bolaget i uppgörelsen med de strejkande piloterna överskred lönemärket. Det vill säga vad övriga aktörer på arbetsmarknaden enats om i löneökningstakt.

För att få ersättning krävs det att det tecknade avtalet mellan parterna ryms inom lönemärket för 2019. Märket ligger på 2,3 procent i år men löneökning för piloterna på SAS blev 3,5 procent.

Varken SAS eller Svenskt Näringsliv vill svara på hur mycket pengar som en konfliktersättning skulle handlat om. Men analytiker på danska Sydbank har tidigare räknat ut att strejken kostade flygbolaget mellan 60–80 miljoner kronor om dagen.

Självkörande postbilar provas i USA

Under en försöksperiod på två veckor har nu självkörande postbilar börjat leverera post i USA.

För tillfället kommer en förare sitta bakom ratten ifall något farligt skulle ske. Även en ingenjör kommer åka med i passagerarsätet.

Skulle detta försök lyckas skulle det vara en möjlig lösning på USA:s brist på chaufförer.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget