Nyhetsscrollen: Eftermiddagen 16 maj

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har uttalat sitt stöd för misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har uttalat sitt stöd för misstroendeförklaringen mot Annika Strandhäll.

Moderaterna riktar misstroende mot Strandhäll

Ulf Kristersson väckte under torsdagseftermiddagen ett formellt misstroendevotum mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S. Bakgrunden är att Strandhäll inte kunnat ge tillfredsställande svar på varför hon avskedat Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i april förra året.

– Vårt tålamod är slut. Vårt förtroende är förbrukat. Vi yrkar på att riksdagen ska förklara att Annika Strandhäll inte har riksdagens förtroende, säger Ulf Kristersson.

Rättegång om mord på skandinaviska turister

Förra året mördades en 24-årig danska och en 28-årig norska när de vandrade i Atlas-bergen i Marocko.

Idag börjar rättegången mot ett 20-tal personer som är misstänkta för att ligga bakom morden. Tre av de misstänkta som tros ha varit direkt inblandade i dådet riskerar dödsstraff.

Enligt åtalet har de tre personerna tagit sig till området några mil utanför Marrakesh för att döda turister. De tros ha varit inspirerade av IS, men har enligt polisens utredare ingen direkt koppling till terrorsekten.

Unga spelare finner vänskap och kränkningar

Spelvärlden är en plats med förolämpningar, kränkningar och påhopp. Men också en plattform där många unga träffar vänner, känner sig trygga och har roligt. Det visar en ny undersökning från antimobbningsorganisationen Friends.

Undersökningen bygger på 301 intervjuer med 13–19-åringar som alla spelar tv- och datorspel med eller mot andra. 79 procent av de tillfrågade var killar. En tredjedel av de tillfrågade svarar att de har blivit utsatta för kränkningar när de spelat.

– Vi har fått in ett enormt stort antal fritextsvar. De unga skriver saker som: "Det är en viktig plats för mig", "jag träffar vänner", "det är mitt intresse" – men också att det är mycket kränkningar. Många har sett det, en del har blivit kränkta själva. Vissa har kränkt andra, säger Helena Meyer, utbildare på Friends.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget