Nyhetsscrollen eftermiddagen 13 maj

Foto: TT

Förundersökningen mot Julian Assange återupptas

Wikileaksgrundaren är på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt som begicks i augusti 2010. Vice överåklagare Eva-Marie Persson räknar med att nästa vecka begära Julian Assange häktad i sin frånvaro.

I nuläget avtjänar Assange ett 50 veckor långt fängelsestraff i Storbritannien. Han dömdes för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom att ha hållit sig undan rättvisan på Ecuadors ambassad i London.

Handbollspelare riskerar fyra års avstängning

En svensk handbollsspelare riskerar fyra års avstängning efter att ett dopingtest  visade att han hade spår av kokain i blodet. Svenska handbollsförbundet har bekräftat uppgifterna.

Straffet för användning av kokain är normalt fyra års avstängning, men kan bli kortare om det finns förmildrande omständigheter, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsföreteelser på Riksidrottsförbundet (RF).

Urinvånare anmäler australiskt klimatbrott

Ursprungsbefolkningen på Torressundöarna stämmer Australien för brott mot mänskliga rättigheter.

Invånarna på de fler än 270 småöarna, som tillhör landet, hävdar att regeringen inte gör tillräckligt för att leva upp till Parisavtalet. Ögruppen som ligger norr om det australiska fastlandet riskerar att hamna under havsytan om inte den globala uppvärmningen bromsas.

Anmälan, som lämnas till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter, är den första i sitt slag och väntas ta tre år att behandla.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget