Nyhetsscrollen: eftermiddag 30 april

Läget sammanfattar dagens viktigaste händelser.

Den självutnämnde presidenten Juan Guaidó talar på en demonstration den 26 april i Maracay, Venezuela.
Den självutnämnde presidenten Juan Guaidó talar på en demonstration den 26 april i Maracay, Venezuela.

Försök till statskupp i Venezuela
Vid valet i Venezuela i januari utropade Juan Guaidó sig själv till president. Bland annat USA, Brasilien, Kanada och Chile erkände Guaidó, men den sittande presidenten Nicolás Maduro vägrade avgå och svors återigen in trots demonstrationer från invånarna. Nu har Juan Guaidó publicerat en video på Twitter där han syns tillsammans med beväpnade soldater och meddelar att slutstriden av hans maktövertagande har inletts.

Avrådan från majbrasor
Valborgskvällen lovar sol, några moln samt lätta vindar på flera ställen i landet men någon majbrasa kan inte inte alla förvänta sig. Det varma vädret samt bristen på regn under senaste tiden har gjort att det är eldningsförbud på flera ställen i landet. I Värmlands län, Uppsala och Stockholm, Västmanland, Örebro och Västra Götaland avråder Länsstyrelsen från eldning.

Polisen rustar för nazistmarscher
Imorgon, första maj, är arbetarrörelsens internationella högtid. Dagen präglas av demonstrationer och möten anordnade av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar. I år planeras även nazistiska förstamajtåg i Ludvika, Kungälv och Fagersta av NMR. Nu gör polisen sig redo för att hålla ordning på gator och torg under morgondagen.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget