Nya protester i Israel

Efter lagförslaget som skulle sätta det israeliska rättssystemet i gungning bröt protester ut i landet. När parlamentet samlades i veckan för första gången på en månad bröt nya protester ut.

Israeliska aktivister klädda som karaktärerna i tv-serien ”The Handmaid's Tale” protesterar i Tel Aviv på torsdagen.
Israeliska aktivister klädda som karaktärerna i tv-serien ”The Handmaid's Tale” protesterar i Tel Aviv på torsdagen.

I flera månader har israeliska medborgare protesterat mot president Benjamin Netanyahus lagförslag. Förändringen skulle innebära mer makt åt parlamentet och mindre åt landets domstolar, då de exempelvis skulle få auktoritet att ompröva högsta domstolens beslut. Förslaget har beskrivits som odemokratiskt eftersom det skulle centrera makten. Motståndare till ändringen menar också att det försvagar minoritetsgrupper och skapar mer korruption.

Nytt sammanträde

Protesterna ledde till att Netanyahu pausade lagförslaget den 27 mars - men endast under parlamentets en månads långa uppehåll. Nu har parlamentet sammanträtt igen och lagförslagets paus är över, vilket fått aktivister att samlas i huvudstaden Tel Aviv. Med ansiktena avskärmade och klädda i rött blockerar de vägar och korsningar i huvudstaden Tel Aviv. Förhoppningen är att pressa parlamentet och få stopp på den nya reformen. Klädseln är inspirerad av ”The Handmaid's Tale”, en tv-serie som skildrar ett dystopiskt samhälle där demokratin lyser med sin frånvaro.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget