Rapporten undersöker möjligheten till jobb mellan utrikes- och inrikesfödda på arbetsmarknaden. Studien gör en jämförelse mellan jämför grupperna i Sverige och EU under 2021.
Resultatet visar att utrikesfödda som söker sitt första jobb i Sverige får det snabbare än inom EU. Men enligt SCB kan detta resultat påverkas av att de medverkande från Sverige är folkbokförda här. Medan de som deltog i studien från andra EU-länder intervjuades utifrån området de var bosatta i.
Skillnad mellan utrikes- och inrikesfödda
Skillnaden i arbetslöshet bland utrikesfödda jämfört med inrikesfödda är mycket större än genomsnittet inom EU-länderna. I Sverige var siffrorna för arbetslöshet mellan utrikesfödda och inrikesfödda 4,4 procent respektive 18,4 procent. I EU var skillnaden mellan utrikes- och inrikesfödda betydligt lägre, 4,8 procent respektive 8,6 procent.
Flera faktorer
Deltagarna fick också svara på frågor om hur olika faktorer spelar roll i möjligheterna till jobb. Fler upplever att språket är ett större hinder för jobbsökande i Sverige än inom EU. Utbildning verkar också påverka ens förutsättningar på arbetsmarknaden. Gruppen med föräldrar utan gymnasieutbildning är arbetslösheten högre än gruppen med föräldrar med gymnasieutbildning.