Ny rapport lyfter barns integritet i sharentingfrågan

Det har kommit en ny rapport som belyser frågorna om barns juridiska rättigheter när föräldrar publicerar innehåll på dem i sociala medier. Nu hoppas juristen och rapportens författare Adina Schildt Gillion att regeringen ska utreda saken vidare.

– Vi vill att regeringen ska göra en utredning för att barn ska få så gott skydd som möjligt, säger Adina Schildt Gillion till Läget.

Juristen Adina Schildt Gillion.
Juristen Adina Schildt Gillion.

Oklart vad som gäller

Den 3 april släpptes rapporten ”juridiken bakom sharenting” av Institutet för juridik och internet och Statens medieråd. Den belyser barns rättigheter när föräldrar publicerar innehåll på dem i sociala medier. Rapporten diskuterar också rättigheter när det kommer till kommersiella intressen, exempelvis influensers som postar reklam där deras barn är delaktiga. Nu vill myndigheterna bakom rapporten att regeringen ska utreda om barn verkligen har tillräckligt skydd i de här frågorna.

Adina Schildt Gillion är jurist och har skrivit ”juridiken bakom sharenting”. Hon berättar för Läget att det ibland är oklart vad som gäller. Det är bland annat därför rapporten har genomförts.

– Vi vill skapa medvetenhet, öppna upp för diskussion och förmedla att det inte är helt solklart vilka regler som gäller när föräldrar publicerar innehåll om deras barn, säger Adina Schildt Gillion till Läget.

Dela och föräldraskap

Sharenting är en sammanslagning av sharing och parenting, alltså dela och föräldraskap. När föräldrar delar bilder, information och videos på sina barn, kan det i vissa fall vara brottsligt.

Rapporten tar upp olaga integritetsintrång som exempel. Föräldrar eller andra vuxna kan göra sig skyldiga till brottet om de skulle publicera innehåll som har syfte att kränka barnet eller ungdomen.

I rapporten framkommer det dock att de flesta former av sharenting inte är brottsligt. Den yttrandefrihet vi har i Sverige gör att man i stor utsträckning får sprida bilder, information och videos på andra människor.

Adina Schildt Gillion önskar nu att regeringen ska utreda frågorna för att barn ska få så gott skydd som möjligt och för att föräldrar ska få mer kunskap.

– Rapporten riktar sig alltså till de som berörs men också till lagstiftaren, säger hon.

Det här säger ungdomarna

Läget träffade gymnasieeleverna Daniella Lindström, 16, och Minou Doanire, 17, för att höra deras tankar i frågan.

Daniella Lindström, 16 och Minou Doanire, 17.
Daniella Lindström, 16 och Minou Doanire, 17.

Har du varit med om att en förälder eller annan vuxen lagt ut något på dig som inte känts okej?

– Nej faktiskt inte, det är snarare de som brukar vara noga med att fråga om lov och så, säger Daniella Lindström.

Borde barn och ungdomars skydd gentemot föräldrars publiceringar vara starkare?

– Det beror på hur stor plattform man har. Är det ett privat konto som typ ens mamma har kanske det inte spelar så stor roll men om det är större konton kan det vara bra, säger Daniella Lindström.

– Ja typ som influensers, det blir lite som att de bestämmer barnets framtid, säger Minou Doanire.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget