Oklart vad som gäller
Den 3 april släpptes rapporten ”juridiken bakom sharenting” av Institutet för juridik och internet och Statens medieråd. Den belyser barns rättigheter när föräldrar publicerar innehåll på dem i sociala medier. Rapporten diskuterar också rättigheter när det kommer till kommersiella intressen, exempelvis influensers som postar reklam där deras barn är delaktiga. Nu vill myndigheterna bakom rapporten att regeringen ska utreda om barn verkligen har tillräckligt skydd i de här frågorna.
Adina Schildt Gillion är jurist och har skrivit ”juridiken bakom sharenting”. Hon berättar för Läget att det ibland är oklart vad som gäller. Det är bland annat därför rapporten har genomförts.
– Vi vill skapa medvetenhet, öppna upp för diskussion och förmedla att det inte är helt solklart vilka regler som gäller när föräldrar publicerar innehåll om deras barn, säger Adina Schildt Gillion till Läget.
Dela och föräldraskap
Sharenting är en sammanslagning av sharing och parenting, alltså dela och föräldraskap. När föräldrar delar bilder, information och videos på sina barn, kan det i vissa fall vara brottsligt.
Rapporten tar upp olaga integritetsintrång som exempel. Föräldrar eller andra vuxna kan göra sig skyldiga till brottet om de skulle publicera innehåll som har syfte att kränka barnet eller ungdomen.
I rapporten framkommer det dock att de flesta former av sharenting inte är brottsligt. Den yttrandefrihet vi har i Sverige gör att man i stor utsträckning får sprida bilder, information och videos på andra människor.
Adina Schildt Gillion önskar nu att regeringen ska utreda frågorna för att barn ska få så gott skydd som möjligt och för att föräldrar ska få mer kunskap.
– Rapporten riktar sig alltså till de som berörs men också till lagstiftaren, säger hon.
Det här säger ungdomarna
Läget träffade gymnasieeleverna Daniella Lindström, 16, och Minou Doanire, 17, för att höra deras tankar i frågan.