Ny lag: katter ska chipmärkas

I mars röstade riksdagen ja till en ny lag om att registrera och chipmärka katter. Lagen träder i kraft 1 januari 2023. Läget reder ut vad det kommer innebära för landets kattägare.

Katten Kanin, en av Peter Edén Horns husdjur
Katten Kanin, en av Peter Edén Horns husdjur

Sedan 2007 ska hundar märkas och registreras enligt lag. Katter har däremot inte omfattats av samma regelverk. Den 2 mars i år röstade riksdagen ja till att även katter ska registreras, och dessutom märkas med chip eller tatuering. Tanken bakom den nya lagen är att bortsprungna katter lättare ska kunna återförenas med sina ägare. Hemlösa katter råkar ofta ut för både sjukdomar och parasiter och har svårare att hitta mat. Med en chipmärkning hoppas man nu kunna minska lidandet för djuren.

Den som vill märka sin katt redan nu kan välja att antingen låta en veterinär eller godkänd id-märkare sätta in ett chip. Alternativet är att låta tatuera in en märkning i kattens öron. Även detta ska göras av en legitimerad veterinär. Ska du resa med din katt måste chipmärkningen också uppfylla vissa krav.

Myndigheternas roll

Helena Elofsson är djurskyddschef på Jordbruksverket, vilken är den myndighet som kommer ansvara för registret. Hon förklarar att de nu ligger i startgroparna för att bygga upp det och att de samarbetar med de föreningar som redan idag har register, som exempelvis kattförbundet Sverak. Idag finns inte mycket information om hur man ska registrera sin katt, men det kommer att förändras så snart registret börjar bli klart.

– Då kommer det bli nån sorts informationskampanj, förhoppningsvis med kattorganisationer och djurskyddsorganisationer, men det är inte bestämt än, säger Helena Elofsson.

Om du vet att den är ägarregistrerad och spårbar så kan du inte bara kasta bort den, vilket folk har gjort tidigare.

Kan få betala

Länstyrelsen är den myndighet som har till uppdrag att se till att lagen följs. Enligt den ändrade lagen kommer vite att kunna utdömas för den som inte registrerar och märker sin katt. Detta betyder att länsstyrelsen kommer kunna meddela en kattägare som inte följt lagen att hen är skyldig att göra det. Om hen ändå inte sköter sig kommer hen behöva betala en viss summa.

Enligt Elisabeth Schöning, enhetschef för veterinärenheten på länsstyrelsen i Uppsala, kommer myndigheten inte söka upp och jaga folk som inte registrerar sina katter. Däremot kan man tipsa länsstyrelsen om man misstänker att katter inte registrerats eller märks enligt den nya lagen.

Peter Edén Horn med katterna Kanin och Hortensia
Peter Edén Horn med katterna Kanin och Hortensia

Vad tycker kattägarna?

Peter Edén Horn är husse till fyra katter, och han välkomnar den nya lagen. Peter menar att det här kommer att försvåra för de som vill ha en så kallad sommarkatt. En sommarkatt är en katt som vissa familjer skaffar för att låta barnen prova på att ha ett husdjur medan de är bortresta under sommarlovet. När sedan vardagen kommer lämnas katten åt sitt öde medan familjen åker hem till sitt vanliga liv.

– Om du vet att den är ägarregistrerad och spårbar så kan du inte bara kasta bort den, vilket folk har gjort tidigare, säger Peter Edén Horn.

Peter ser fram emot mer detaljerad information kring lagen, och tror att det möjliga straffet antagligen är tillräckligt för att motivera folk att chippa sina katter. Detta eftersom det är ett så billigt och enkelt ingrepp.

– Jättebra att det äntligen händer, det kommer höja kattens status och tvinga folk att ta hand om katter mer, säger Peter Edén Horn.

Åsa Hagelstedt med djurvänner
Åsa Hagelstedt med djurvänner

Pådrivande för lagen

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare för den ideella organisationen Djurskyddet, har arbetat för att få till lagen under 15 års tid. Hon är väldigt glad åt att den äntligen blivit verklighet. Djurskyddet arbetar med många djurhem och får där uppleva kattens låga status i samhället. Många övergivna och bortsprungna katter kommer bli hjälpta av lagen, menar hon.

– I dag är det förbjudet i lag att överge djur. Men det faller lite platt om man inte kan koppla ihop djuret med en ägare, säger Åsa Hagelstedt.

Hon berättar också att det idag finns många fler chippade än registrerade hundar och katter. Helt enkelt för att många glömmer bort själva registreringen. Organisationens förslag är att registrering ska kunna skötas via veterinärkliniker, för att underlätta för djurägarna att göra rätt. Hon understryker dock att ansvaret för både märkning och registrering ligger hos djurägaren, inte veterinären.

– Men det skulle fortfarande gå att göra på det här sättet. Vill man så går det där att lösa ganska enkelt, säger Åsa Hagelstedt.

Viktigast att nå ut

Angående påföljden tycker Åsa Hagelstedt att vite är bra. Det kommer vara tillräckligt för de allra flesta kattägare, anser hon. Hon menar att det viktigaste är att myndigheterna når ut med informationen, och är tydliga med att det finns möjligheter att få vite om man inte följer lagen.

–Det är viktigt att länsstyrelsen faktiskt följer upp det här, och att de är tydliga i det med alla de möter. Det tror jag spelar större roll än vad straffet är, avslutar Åsa Hagelstedt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget