Ny generaldirektör för Försäkringskassan tillsatt

Nils Öberg och Annika Strandhäll under presskonferensen.
Nils Öberg och Annika Strandhäll under presskonferensen.

Just nu utreder KU om det var rätt av regeringen att avskeda den förra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler. Samtidigt tillsätter socialförsäkringsministern en ny generaldirektör för myndigheten.

Nils Öberg lämnar tjänsten som generaldirektör för Kriminalvården och tillträder istället som ny generaldirektör för Försäkringskassan.

Turerna har varit många sedan socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för ett år sen sparkade den dåvarande generaldirektören för Försäkringskassan Ann-Marie Begler. Regeringen hänvisade till en bristande samordning till andra myndigheter som Arbetsförmedlingen. Ann-Marie Begler hävdade att det var för att regeringen var rädd för att förlora valet efter ha fått kritik om myndigheten.

- Förtroende är något som är svårt att vinna, men lätt att förlora. Försäkringskassan ska ha högt förtroende av flera skäl, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens och pekar bland annat på att detta är viktigt för att få acceptans för fattade beslut.

Både Ann-Marie Begler och Maria Hemström-Hemmingsson, som regeringen utsåg som tillfällig efterträdare 2018, sökte jobbet som generaldirektör.

- Maria har gjort ett alldeles utmärkt arbete under det här året. Hennes kompetens kommer naturligtvis att tas tillvara i statsförvaltningen, säger Annika Strandhäll.

Maria Hemström Hemmingsson saknar möjlighet att gå tillbaka till sitt jobb på Inspektionen för socialförsäkringen som hon hade tidigare, eftersom myndigheten har som uppgift att granska Försäkringskassan och kan därför anses som jävig.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för ha sparkat Ann-Marie Begler och för närvarande granskar KU ärendet.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget