Ny delårsrapport visar på nikotinsnusets populäritet

Mer pengar och kunder rullar in i ett av snusbranschens största företag enligt en ny delårsrapport. Även Folkhälsomyndigheten har sett en ökning av användandet av snus, framför allt bland unga. Läget pratar med två ungdomar som använder det vita nikotinsnuset.

Nikotinsnus, vitt snus, nikotinpåse eller tobaksfritt snus - några av namnen för den vita prillan.
Nikotinsnus, vitt snus, nikotinpåse eller tobaksfritt snus - några av namnen för den vita prillan.

I onsdags släppte Haypp Group sin delårsrapport för första kvartalet. Företaget är en internetbaserad återförsäljare av flera märken av vad man kallar vitt snus eller nikotinsnus, alltså snus utan tobak. Enligt deras delårsrapport var intäkterna under det första kvartalet 2022 på nära 100 miljoner mer än det första kvartalet förra året.

Utifrån delårsrapporten ska även deras aktiva kunder, alltså de som handlar av företaget, ökat med 25 procent jämfört med första kvartalet förra året. Från 331 tusen första kvartalet i fjol till 414 tusen aktiva kunder första kvartalet i år. Även snustillverkaren Swedish Match satsar på det allt mer populära vita snuset.

Enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten från april i år, vilket även DN rapporterat om, har användningen av snus ökat de senaste åren. Ökningen syns specifikt bland tjejer. Varför det vita snuset blivit allt mer populärt är enligt undersökningen bland annat smaksättningen, då det ofta kan ha en smak av frukt eller godis.

Moa Persson, 20.
Moa Persson, 20.

Moa Persson är 20 år och snusar nikotinsnus. Hon berättar att nästan alla hennes tjejkompisar också snusar. För ungefär två år sen märkte hon hur det vita snuset blev allt vanligare på sin gymnasieskola.

– Jag tror att det har blivit vanligare för att folk har börjat snusa istället för att röka, det är mer lättillgängligt och det luktar inte äckligt, säger Moa Persson.

Hon berättar även att hälsoriskerna inte är något man pratar om eller tänker på.

– Jag tror inte att man tänker så mycket på riskerna längre för att det har blivit så normaliserat att snusa, säger Moa Persson.

Alice Petersson, 20.
Alice Petersson, 20.

Alice Petersson, 20, snusar också nikotinsnus och har gjort det i 1,5 år. Hon berättar att hon rökte tidigare men efter att ha testat vitt snus av en kompis började hon snusa istället. Hon tycker att det är mycket fräschare än att röka eller snusa tobak.

 – Även fast man vet att det inte är bra för munnen och tänderna att snusa så känns det fräschare med vitt snus än tobak, säger Alice Petersson.

Även Alice Petersson känner många som snusar. Enligt henne är det mest vanligt bland tjejer att snusa nikotinsnus.

– Jag tror att det är populärt för att det finns så många olika smaker. Det är ett stort utbud medan tobakssnus bara smakar tobak, säger Alice Petersson.

Ämnen i artikeln
Mer från Läget