Ny åldersgräns för högskoleprovet

Den 26 april släpptes resultatet för alla som skrev högskoleprovet den 13 mars. Den 8 maj är det dags för nästa skrivtillfälle. Nytt för i år är ett antal åtgärder för covid-19, samt att en åldersgräns för att få göra provet har införts.

Högskoleprov på Stockholms Universitet.
Högskoleprov på Stockholms Universitet.

Det finns totalt 70 000 platser till högskoleprovet våren 2021, skriver studera.nu. Som en säkerhetsåtgärd under pågående pandemi har platserna delas upp på två tillfällen, 13 mars och 8 maj. Detta för att det ska vara färre personer i varje skrivsal, förklarar Åke Lernefalk, pressansvarig för Universitets- och högskolerådet (UHR).

De yngsta går sista året på gymnasiet

Ytterligare en säkerhetsåtgärd är införandet av åldersgräns. Samtliga som skriver provet måste fylla 19 år under 2021 eller vara äldre. Undantaget för de som är yngre än 19 år är att de måste gå sista året på gymnasiet. Det blir färre personer som skriver provet på samma ställe om mängden personer avgränsas.

– De som är yngre än 19 år behöver inte skriva högskoleprovet än. Det viktigaste är att de som slutar gymnasiet och ska söka in till högskolan nu, får skriva provet, säger Åke Lernefalk.

Han menar att de som är yngre har möjligheten att skriva provet kommande år, medan sistaårseleverna ska söka in till universitet eller högskola i år.

Malin Irwin, 17, tillhör kategorin som får skriva provet. Hon går sista året på gymnasiet med ett år äldre klasskompisar. Hon är positiv till åldersgränsen.

– Det är bra att de som faktiskt har användning av resultatet har större chans att få skriva det. Och att vi som är yngre, men ändå går sista året inkluderas, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget