– Jag gråter medan jag skriver detta, för jag kan inte tro det! Idag har våldtäktsutsatta flickor och kvinnor i Ecuador en andra chans.
Så skriver Lolo Miño, en ecuadoriansk kvinnorättskämpe på twitter i samband med att landets konstitutionsdomstol gjort det lagligt för kvinnor utsatta för våldtäkt att genomgå abort.
Ecuador, ett sydamerikanskt land med 18 miljoner invånare, har länge hört till de nationer i världen med strängast abortlagstiftning. Tidigare har abort endast tillåtits i våldtäktsfall av funktionshindrade kvinnor, eller som åtgärd för att rädda moderns liv.
Enligt nationell statistik blev 20 000 ecuadorianska flickor under 14 år, landets sexuella myndighetsålder, mödrar mellan åren 2008 och 2018. Det motsvarar drygt fem minderåriga förlossningar om dagen och justitiedepartementet beräknade 2019 att elva kvinnor i alla åldrar våldtogs i landet dagligen.
Ombudsmannen Freddy Carron skriver på twitter att lagändringen är ett resultat av nationella kvinnorättsrörelsers outtröttliga arbete. Detta återspeglas i att nationalförsamlingen bara två år tidigare röstade emot ett förslag om att avkriminalisera abort i våldtäktsfall.
Ana Gustafsson, en ecuadoriansk psykologstudent med svenska rötter, resonerar så här kring situationen.
– Man måste ta i beaktning att Ecuador är ett religiöst och mycket konservativt land. Utifrån det är lagändringen ett mycket bra steg, säger Ana Gustafsson.
Hon menar att lagändringen framförallt är viktig för unga flickor och barn som utsätts för våldtäkt, då den ger dem en chans att välja.
– Ett barn måste få vara välkommet och planerat och mödrar måste ha möjlighet till de ekonomiska förutsättningarna såväl som den fysiska och psykiska mognad som krävs för att ha barn, säger hon.
Ecuador ansluter sig nu till Brasilien, Chile, Bolivia och Colombia, de andra länder i Sydamerika där våldtäkt innebär undantag i abortförbudet. Tidigare i år blev Argentina det tredje landet, efter Guyana och Uruguay, att legalisera abort för alla kvinnor.