Nu utmanas yogaförbudet i Alabama

Yoga, hypnos och meditation är förbjudet i allmänna skolor i delstaten Alabama. Nu försöker demokraten Jeremy Gray ändra på det.

Yogaundervisning i USA:s huvudstad Washington DC – där det inte är förbjudet.
Yogaundervisning i USA:s huvudstad Washington DC – där det inte är förbjudet.

I allmänna skolor i delstaten Alabama i USA är yoga förbjudet. Förbudet infördes 1993 och innebar att skolpersonal inte får använda tekniker som hypnos, meditation eller yoga, skriver The New York Times.

En person som försöker ändra på det är demokraten Jeremy Gray. Han började själv med yoga när han spelade fotboll i college.

– Det här är en moderniserad sak som amerikaner gör över hela landet, säger Gray till tidningen Independent.

Yoga, en religiös ritual?

Förslaget om att upphäva förbudet godkändes av representanthuset i torsdags men mötte kritik i senaten. Oppositionen menar att yogan har för starka kopplingar till hinduismen. De menar att barn inte ska utföra andliga övningar som inte är i linje med deras föräldrars åsikter.

Gray anser att yoga trots allt är förenligt med andra religiösa åsikter.

– Jag har utövat yoga i tio år och undervisat i fem och jag går fortfarande till samma baptistkyrka varje söndag, säger han till tidningen Montgomery Advertiser.

Inget “namasté”

Förslaget låter dessutom elever och föräldrar själva bestämma om de vill delta i yogaundervisningen. Statsanställda lärare får inte heller använda ord som “namasté” eller någon form av mantra.

Senatens juridiska utskott planerar att rösta om lagförslaget igen i veckan, skriver CNN. Om förslaget passerar utskottet kommer det att skickas till hela senaten för godkännande.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget