Nu tar socialtjänsten plats i skolbänken

Socialtjänsten ska nu närvara i skolan genom skapa ”skolsociala team” för att fånga upp och hjälpa elever som har hög frånvaro eller annan social problematik.

– För socialtjänsten handlar om att komma in på en arena där alla barn ska vara, nämligen skolan, för att kunna arbeta sida vid sida med lärarna och möta barn i stor utsatthet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Foto: TT/Erik Nylander

Tillsammans med lärare så ska nu socialarbetare medverka på plats i skolan och målet är att motverka ohälsa och utanförskap. Skolminister Lotta Edholm (L) berättar även att det handlar om att förebygga brott:

– Vi ska inte vara naiva när det gäller skolan som en möjlig rekryteringsbas för grovt kriminella. Det är otroligt viktigt att skolan har kunskaper om det, säger hon.

Regeringen har i år satsat över 75 miljoner kr för bygga upp de skolsociala arbetsteamen och socialstyrelsen ska nu börja lägga upp en grund för verksamheten. Ett liknande samarbete mellan skolan och socialtjänsten har testats i Stockholmsområdet och gett bra resultat där elevfrånvaron minskat kraftigt.

”Borde hänt för länge sen”

Både Grönwall och Edholm håller med om att ett sånt här samarbete borde hänt för länge sen.

– Skola och socialtjänst lever under olika kulturer och lagstiftningar och det har alldeles för länge varit vattentäta skott mellan dem. Därmed utnyttjas inte resurserna fullt ut kring ett barn som far illa, säger Lotta Edholm.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget