Nu startar CSN kampanj för de skolkande eleverna

CSN startar kampanjen "palla skolan" för att informera om skolkandets konsekvenser.
CSN startar kampanjen "palla skolan" för att informera om skolkandets konsekvenser.

Varje år får 28 000 gymnasieelever sitt studiebidrag indraget på grund av skolk. CSN startar nu en kampanj för att öka kunskapen om konsekvenserna av skolk och samtidigt få elever att inte skolka.

 Antalet elever som får studiebidraget indraget har ökat kontinuerligt sedan 2007. Idag är det 8,5 procent av alla gymnasieelever som får studiebidraget indraget, skriver CSN i ett pressmedelande från i söndags.

– Jag  tror att  ökningen b.la  beror att  på att den psykiska ohälsan har ökat  men också på att skolan har blivit tuffare på att rapportera in om skolk säger Eva Rummel som är verksamhetsutvecklare vid CSN.

Av eleverna med indraget studiebidrag så är det ungefär hälften som dessutom får ett återkrav. Över 1 000 av dessa elever får sina återkrav överförda till Kronofogdemyndigheten varje år. Enligt CSN kan ett indraget studiebidrag få omfattande konsekvenser för en elev eller en familj. När studiebidraget dras in kan det påverka rätten till andra stöd från myndigheter, exempelvis underhållsstöd och bostadsbidrag. Detta skriver CSN i ett pressmedelande på sin hemsida. CSN har nu startat kampanjen "palla skolan" i sociala medier, med inriktning mot gymnasieelever.

–Syftet med "palla skolan" är att informera skolan och eleverna om vad som kan hända om man inte betalar CSN.

Rummel menar på att CSN har  följt den här utvecklingen länge, och velat göra något. Vi vet av erfarenhet att få gymnasiestuderande besöker CSN:s webbplats. Nu testar vi något nytt för att nå ut med information till den här gruppen.

Ett projekt för och med gymnasieelever
Kampanjen ”Palla skolan” togs fram tillsammans med gymnasieelever som under arbetets gång fått testa och komma med input. På sajten pallaskolan.se kan eleverna  via mobilen eller webben få pepp, varningar eller hjälp.

I pressmedelandet skriver även CSN att tanken är att uppmuntra eleverna att gå i skolan, på köpet får eleverna information om studiebidraget. Sajten kommer att översättas till engelska, arabiska och dari.

–Elever skolkar av olika anledningar och har därför olika behov av kommunikation, men gemensamt är att de föredrar korta, enkla texter som är lätta att ta till sig. Vi vet också att eleverna vill ha den här informationen – man vill veta vad konsekvenserna av skolk kan bli, säger Rummel.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget