Nu produceras coronavaccin i Sverige

Trots att det nya coronavaccinet ännu inte har fått godkänt från Europeiska Läkemedelsmyndigheten är produktionen redan igång. Socialministern Lena Hallengren invigde i torsdags fabriken som producerar vaccinet.

Den nyinvigda vaccinfabriken som ligger i Tomteboda i Solna producerar ett nytt vaccin mot covid-19. Det heter VLA2001. Trots att vaccinet fortfarande är i granskningsfasen, och därför inte kan säljas ännu, har fabriken redan påbörjat sin produktion. Valneva, företaget som utvecklat vaccinet, förväntar sig att det ska bedömas säkert av Europeiska Läkemedelsmyndigheten under april.

 – Att det nu tillverkas covid-19-vaccin i Sverige är en framgång som visar på styrkan av den svenska modellen där samhälle och företag samarbetar för befolkningens bästa, säger socialministern Lena Hallengren på presskonferensen.

Ministern menar även att vaccinproduktion inom Sverige stärker landets krisberedskap.

Socialministern Lena Hallengren klipper bandet och inviger därmed fabriken.
Socialministern Lena Hallengren klipper bandet och inviger därmed fabriken.

Fabriken tillverkar 200 000 vaccindoser per timme när produktionen är igång. Majoriteten av tiden går dock inte till produktion, utan till att rengöra och sterilisera maskinerna. Det innebär att fabriken för tillfället har en effektiv produktionstid på två dagar i veckan.

Förra året uppgick Sveriges export av medicinska produkter till mer än 100 miljarder kronor, vilket är det till landets näst största exportvara. Jorma Hinkula, vaccinforskare på Linköpings Universitet, är glad att den svenska vaccinindustrin växer.

– Sverige brukade vara en av de stora globala exportörerna av vaccin, men industrin har bara krympt sedan 90-talet. Nu har trenden börjat vända igen, säger han till Läget.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget