Nu kan du bo på Saddam Husseins lyxjakt

Här kan du vandra båtens 82 meter i Saddam Husseins fotspår.
Här kan du vandra båtens 82 meter i Saddam Husseins fotspår.

Nu blir den förre irakiske diktatorn Saddam Husseins 82 meter långa lyxjakt, Ocean Breeze, hotell för trötta lotsar och hamnarbetare.

På den 82 meter långa lyxjakten finns en presidentsvit, matsalar, sovrum och flera badrum. Här finns även 17 mindre gästrum och 18 besättningsrum.

Man har tidigare försökt sälja jakten, som heter Ocean Breeze, för runt 260 miljoner kronor men inte lyckats. Nu har man istället beslutat att använda den som hotell i Basra i södra Irak för lotsar och hamnarbetare som ofta bor långt från hamnen.

- Hamnen behöver en bra båt där lotsar kan vila upp sig, säger Anmar al-Safi, talesman för hamnen i Basra.

Ocean Breeze byggdes av ett danskt varv speciellt för den förre irakiske diktatorn Saddam Hussein och sjösattes 1981. Dock hann Hussein aldrig använda båten då Irak låg i krig med Iran. För att undvika att båten bombades sönder och samman skickades den till Saudiarabien, som var allierade med Irak. I några år var båten ute på vift innan Saddam Hussein återigen fick tag på den. Dock försvann en ur hans ägo för gott när USA invaderade Irak 2003 och avsatte honom.

Efter det var det oklart vart båten befann sig men 2007 lyckades irakiska myndigheter spåra den till Nice i Frankrike. 2010 återlämnades Ocean Breeze till Irak, där du nu kan bo på lyxjakten, om du arbetar som lots eller hamnarbetare i Basra det vill säga.

Mer från: Nyheter
Mer från Läget