Nu blommar de svenska körsbärsträden

Under några få veckor om året lyser svenska parker och torg i rosa. Det är körsbärsträdens blommor som slår ut efter vintern. Nu är de här igen. Men kan det vara ett rop på hjälp från klimatet?

Ebba Burman Kindgren (vänster) och Lowisa Widholm (höger) njuter av körsbärsblomningen.
Ebba Burman Kindgren (vänster) och Lowisa Widholm (höger) njuter av körsbärsblomningen.

Senaste veckan har körsbärsblommorna börjat slå ut runt om i Sverige. I Kungsträdgården i Stockholm kryllar det av människor som vill fånga de färgstarka träden på bild. Två av dem är 17 åringarna Lowisa Widholm och Ebba Burman Kindgren som beundrar blommorna.

- Det är väldigt vackert, det lyser upp hela Kungsträdgården, säger Lowisa

- Ett tecken på våren, man blir väldigt glad, fyller Ebba i.

Oroande rapporter från FN

Förra veckan släppte FN en rapport om att japans körsbärsträd blommar för tidigaste gången på över 1200 år. Anledningen till den tidiga blomningen sägs bero på temperuaturhöjningarna efter den globala uppvärmningen. Enligt Johan Ehrlen, professor i ekologi på Stockholms universitet, behöver inte körsbärsträdens tidiga blomning vara någon fara i sig, men blir ett tydligt tecken på klimatförändringarna som innebär andra stora problem.

Så hade det varit värt att vänta på körsbärsträden några veckor till om det betyder att klimatet mår bra? De båda tjejerna är enhälliga.

-JA!

Svenska körsbärsträd som blommar.
Svenska körsbärsträd som blommar.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget