Nu är pollensäsongen här

Pollensäsongen är igång. Tidigare än någonsin och det kan även bli den värsta. Lösningar finns trots den tuffa prognosen. Det gäller bara att hitta den bästa för dig.

Är du allergisk? Du är inte ensam
Är du allergisk? Du är inte ensam

Cirka 15% av alla barn och unga i Sverige har allergi mot pollen enligt Astma och Allergiförbundet. Kämpar du med pollen är du alltså inte ensam men detta kan vara bra att veta:

Vad är symptomen?

Vanliga symptom är besvär med ögon, näsa och hals. En allmän trötthetskänsla är inte heller konstigt att uppleva. När näsgångarna svullnar kan du få svårare att andas vilket kan leda till huvudvärk och svårt att sova. Hur mycket du påverkas beror helt på vad du är känslig mot och hur mycket pollen som finns i luften.

Skydda dig emot pollen

Det finns enkla saker att komma ihåg. Byt kläder när du varit utomhus, ha stängda fönster under dagen (på morgonen och kvällen är pollen halterna lägre så passa på att vädra då.), skölj av håret innan du går och lägger dig, ska du motionera utomhus passa på att göra det på morgonen (då binder dagen pollenkornen).

För att kunna förberedda dig på bästa sett, följ pollenprognoserna så kan du hålla koll just där du bor. Det gäller nämligen att börja medicinera, om du har sådana behov, i rätt tid. Antihistamintabletter, nässpray  och ögondroppar  är vanliga receptfria läkemedel. För björk och andra lövträd ska du börja ta läkemedel ungefär när lövsprickningen startar, det gäller alltså nu i många delar av landet. För gräspollen så bör du börja minst två veckor innan säsongen startar. Gråbo är en annan vanlig pollen art. Den blommar senare men när det är dags så börja ta läkemedel två veckor innan säsongen börjar.

Vaccinering

Den som upplever svåra besvär och inte hittar en medicin som hjälper kan allergivaccination vara ett allternativ vilket är en form av allergen immunterapi. Det man gör är att under ett antal år så tar man pollenextrakt  i for av tabletter eller sprutor. Resultatet av behandlingen blir att kroppen då lär sig att inte reagera lika kraftigt på pollen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget