“Nu är det kris och läget är akut över hela landet, från norr till söder”

Akutläge för besöksnäringen.
Akutläge för besöksnäringen.

Över 30 000 personer inom besöksnäringen har förlorat sina jobb till följd av coronapandemin, bekräftar Visita.

– Tar det här lång tid kommer nog de mindre platserna att få det svårt, säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi.

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. De berättar att branschmässigt blev konferenser och hotell påverkade snabbast av det nya coronaviruset. Sedan har det spridit sig och påverkat hela besöksnäringen, inklusive restauranger, barer och nattklubbar. Om man kollar geografiskt var det storstäderna som drabbades allra hårdast först, eftersom de är mer inriktade på utländska besökare jämfört med resten av landet. Men nu har konsekvenserna spridit sig över hela landet.

– Så nu är det kris och läget är akut över hela landet, från norr till söder, säger Carl Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.

Carl Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.
Carl Johan Swanson, kommunikationschef på Visita.

Stora konsekvenser uppe i norr

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid internationella handelshögskolan i Jönköping, och forskare i regional utveckling, förklarar att om man tittar på regionala skillnader i Sverige så kommer de stora städerna att klara sig bra, för här utgör turismen en mindre del av den totala ekonomin. Men det finns många mindre platser som länge levt relativt bra på turism men som inte har så mycket annat att falla tillbaka på.

– Tar det här lång tid kommer nog de här mindre platserna få det svårt, säger hon.

I Åre jobbar nästan en av fem personer inom besöksnäringen, enligt statistik från SCB 2019. Isabel Hamilton, ägare av Åre Bed and Breakfast, berättar för Läget att de tappade viss försäljning i mars, och all försäljning i april och maj och förmodligen juni. I början av mars började man märka att bokningstrycket sjönk. Från den 11 mars var det ett faktum. Det enda de hoppas på nu är att Folkhälsomyndigheten ger svenskarna ett klartecken för att resa inom Sverige i sommar.

– Det kommer finnas ett uppdämt behov hos den friska befolkningen att resa och göra saker, vilket kan gynna oss. Får vi en okej sommar kommer vårt företag och Åre förhoppningsvis att klara sig till nästa vinter, säger Isabel Hamilton på Åres bed and breakfast.

Charlotta Mellander tror att krisen kan göra det svårt för mindre platser som är beroende av besöksnäringen.
Charlotta Mellander tror att krisen kan göra det svårt för mindre platser som är beroende av besöksnäringen.

Nya växande siffror

Antalet gäster på hotell runtom i Sverige under mars har minskat tydligt. Antalet gästnätter har reducerats med 38 procent jämfört med mars 2019. Den sista veckan i mars minskade talet med 67 procent jämfört med samma period förra året. En minskning som påverkar svensk turism och tillväxt, enligt Tillväxtverket.

Den sjunde maj fick Visita siffror på att det är hittills över 30 000 personer inom besöksnäringen som har drabbats direkt. Sedan är det 17 000 som är varslade och 13 500 extraanställda som inte har blivit erbjudna något mer jobb i framtiden. Bland de korttidspermitterade är det 35 600 som har påverkats.

– En stor del av de extraanställda är ungdomar, vilket skapar väldigt stora konsekvenser, säger Carl Johan Swanson.

Vågar inte ha förhoppningar inför den kommande framtiden

Charlotta Mellander menar att framtiden inom besöksnäringen i Sverige är oviss då det är så mycket som är osäkert just nu. Om man inte kommer kunna åka någonstans i sommar, så är det mängder av arbetstillfällen som kommer att påverkas. Det är hotellen som skulle husera alla personer som kommer gapa tomma. Restauranger och affärer kommer inte klara sig. Arbeten som försvinner och därmed även många människors inkomster.

– Vi kommer inte helt kunna rädda upp detta genom att kompensera med inhemsk turism, men frågan är om man kommer kunna rädda upp det tillräckligt, för att få så mycket saker som möjligt att överleva under en kortare period, säger Charlotta Mellander.

Carl Johan Swanson berättar att Visita inte har någon förhandsinformation från folkhälsomyndigheten. De undrar lika mycket som alla andra gör, kanske ännu mer, när det gäller vilka regler och riktlinjer som kommer gälla för resandet inom Sverige i sommar. Han berättar att man även undrar om utländska turister kommer får resa till Sverige lika mycket nu i sommar, som de har gjort tidigare somrar.

– Men det vågar vi inte riktigt hoppas på, tillägger Swanson.

Men han tycker att de är noga med att följa de riktlinjer och regleringar som finns.

– Så länge man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kan man besöka restauranger, och boka gärna hotellrum in på sommaren. Ät på restauranger och boka hotell i Sverige, för det kommer att gynna oss alla, säger Swanson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget