Nordkorea testar nya missiler

Under onsdagen avfyrade Nordkorea sin 14:e missil för i år. ”Tyvärr så tror jag att omvärlden betyder mindre för dom än vad vi vill att den ska göra,” säger en expert till Läget.

Människor som kollar på uppskjutningen av missilen, 4 maj.
Människor som kollar på uppskjutningen av missilen, 4 maj.

Under onsdagen den 4 maj rapporterade både Sydkorea och Japan att Nordkorea avfyrat en ballistisk robot mot det japanska havet. Det är den 14:e missilen som Nordkorea har avfyrat i år.

Endast för en vecka sedan gick Nordkoreas ledare Kim Jong Un ut med ett löfte om att utveckla kärnkraften så snabbt som möjligt och hotade med att använda det mot sina rivaler, skriver AP.

I sitt besök i Rom under onsdagen uttryckte Japans premiärminister Fumio Kishida att Nordkoreas missiltest är beviset på en ökad spänning i Ostasien. Sydkorea uppmanar även Nordkorea att stoppa missiluppskjutningarna.

Nordkoreakännaren Niklas Swanström, chef på Institute of Security & Development Policy, är inte förvånad över situationen. Han säger att Nordkorea har varit väldigt noga med att poängtera att missilutvecklingen har varit ett långsiktigt projekt som har utvecklats i flera år.

– Man ska alltid oroa sig för vapentester, speciellt i den här situationen med utvecklingen av vapensystem och en isolering av Nordkorea. Samtidigt ska man se det här som en långsiktig utveckling, säger han till Läget.

Utvecklingen skapar en osäkerhet

Niklas Swanström fortsätter med att man antagligen kan förvänta sig större kärnvapentester. Nordkoreas utveckling av missiler skapar en stor osäkerhet, framför allt för närliggande grannländer.

– Detta leder till att Sydkorea och Japan måste bemöta det här med sina vapensystem. Det leder ju till en eskalering av vapenutveckling för hela nordostasien, säger han.

Det är två olika typer av missiler som håller på att testas och tas fram: kortdistans och långdistans. Niklas Swanström förklarar att omvärlden inte är så oroade över kortdistansmissilerna vilket är de missiler som det finns flest av. Långdistansmissilerna kan däremot nå hela vägen till USA. Båda missilerna är kapabla att bära en kärnvapenladdning.

– Men det stora problemet är hastigheten och sättet missilerna rör sig vilket gör att de är svårare att skjuta ner, förklarar han.

Tidsfråga innan tester med kärnvapen.

I nuläget testas enbart missilsystemet. Niklas Swanström tror dock att det endast är en fråga om några veckor innan de börjar testa med kärnvapen.

– Nordkorea har ju visat att de har kapaciteten och kärnvapnen. De har förmågan att använda dem och viljan att fortsätta utveckla sina missiler, säger Niklas Swanström.

Han tror att Nordkorea kommer fortsätta utveckla sitt system oavsett vad omvärlden tycker och Sydkoreas uppmaningar om att stoppa.

– Tyvärr så tror jag att omvärlden betyder mindre för dom än vad vi vill att den ska göra, säger Niklas Swanström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget