Nordens högsta byggnad ska förändra Göteborg

Karlatornet, som för tillfället är under konstruktion på Hisingen, Göteborg, kommer att bli både Sveriges och Nordens, högsta byggnad. Förhoppningen är att det ska göra Hisingen till ett mer populärt område i framtiden.

Vid foten av Karlatornet
Vid foten av Karlatornet

Sveriges femte största ö, Hisingen, är en viktig del av Göteborg. Där finns bland annat Volvos fabriker, utvecklingsfokuserade Lindholmen Science Park, Göteborgs moské och SVTs Göteborgskontor. Trots detta betraktas Hisingen ofta som en sorts förort jämfört med Göteborgs innerstad på andra sidan Göta Älv. Förhoppningsvis kan det ändras när Hisingen nu även blir hem åt Nordens högsta byggnad: Karlatornet.

Karlatornet tittar fram bland hus och träd när man anländer till Göteborg med tåg.
Karlatornet tittar fram bland hus och träd när man anländer till Göteborg med tåg.

Karlatornet ska göra Hisingen mer attraktivt

Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg sedan 2012 säger att Karlatornet ska bidra till att göra Hisingen mer attraktivt, och verkligen göra det till en del av Göteborgs centrum.

- Det finns ofantligt mycket central mark att använda ute på Hisingen. Det är vårt största utvecklingsområde, men har med sig en del bagage. Om man vill att det ska vara en del av centrum så vill man höja statusen.

Som del i projektet att piffa upp Hisingen så kom man överens med Serneke om att bygga Karlatornet på Lindholmen på Hisingen. En designtävling utlystes, och arkitekter fick skicka in förslag på hur man skulle utveckla Karlatornet och det sprillans nya området Karlastaden runt omkring.

- Tävlingen handlade inte om ett torn. Det handlade om en stadsdel. Det ska bli flera höga hus, en gruppering, säger Björn Siesjö.

Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.
Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

Ganska få är likgiltiga

Att Karlatornet, som nu syns från de flesta ställen i Göteborg, väckt starka åsikter från olika håll överraskar nog ingen. Som Björn Siesjö uttrycker det så är det ”nog ganska få som är likgiltiga”.

- Jag upplever att det är ganska många som gillar det, och en del som absolut inte tycker om det. Men nu står det ju där.

En sorts kritik som hörts är att Karlatornet bara kommer att bli hem åt överklassens toppskikt, och därmed är en ”symbol för kapitalismen.” Hur går det ihop med Hisingen, som traditionellt snarare förknippats med varvsarbetare. Men Björn Sisjö menar att Karlatornet inte bara är till för de allra rikaste.

- De väldigt rika bor nog i de översta lägenheterna, men åtminstone femhundra av lägenheterna i tornet är överkomliga för vanliga arbetare.

Dayhane Beltran, 21, fastighetsförvaltare
Dayhane Beltran, 21, fastighetsförvaltare

”Passar inte in ännu”

Dayhane Beltran är en av de göteborgare som tycker att Karlatornet är en fin byggnad. Däremot så tycker hon inte att det passar in med sin omgivning.

- Det passar inte in, det är den enda höga byggnaden i området. Det kanske blir bättre när de har byggt fler höga torn runtomkring.

Hon hade inte heller velat flytta dit, iallafall inte idag.

- Det kommer ju ta många år innan det är färdigt. De ska ju bygga runt omkring också, så jag hade inte velat bo där innan allt är klart.

Simon Johansson, 23 år, statsvetarstudent i Göteborg.
Simon Johansson, 23 år, statsvetarstudent i Göteborg.

”Det är vackert”

Simon Johansson, 23, uppskattar också Karlatornet ur ett rent estetiskt perspektiv.

- Jag tycker att det är vackert, skyskrapor tycker jag är något som saknas i svensk arkitektur, säger han.

Tornets existens gör honom också intresserad av att besöka Hisingen, något han sällan har skäl till annars.

- Jag har faktiskt redan åkt ut till Hisingen för att titta på det. Jag kunde inte komma så nära, för de höll på att bygga, men när det är färdigt så kommer jag definitivt åka ut dit igen och kolla vad som finns och hur det ser ut.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget