Nerver av Ståhl – säkrade VM-guldet i sista kastet

Herrarnas diskusfinal i friidrotts-VM utvecklade sig till ett drama. Daniel Ståhl hade ledningen när sista omgången inleddes. Vad som hände sedan kunde ingen manusförfattare skrivit bättre.

Daniel Ståhl firar sitt andra VM-guld i diskus.
Daniel Ståhl firar sitt andra VM-guld i diskus.

Daniel Ståhl har under de senaste åren varit ett av Sveriges största namn inom friidrott. Han slog igenom på den internationella arenan med att vinna Diamond League-finalen 2016, bli EM-femma samma år och ta VM-silver i London 2017.

Sedan dess har ”Ståhlmannen” envist hållit sig i toppen av världsdiskusen. Han tog sitt första VM-guld 2019, och 2021 tog han ett av Sveriges tre OS-guld i Tokyo.

Högdramatisk final

Inför den sista kastomgången i måndagens VM-final såg alltså utsikterna goda ut för ännu ett svenskt diskusguld. Daniel Ståhls bästa kast var det dittills längsta i tävlingen, och en efter en av konkurrenterna klarade inte av att passera svenskens resultat. Då klev slovenen Kristjan Ceh in i ringen.

Slovenen Kristjan Ceh satte Daniel Ståhls nerver på prov.
Slovenen Kristjan Ceh satte Daniel Ståhls nerver på prov.

I världsettans sista kast flög diskusen 70,02 meter – ett resultat som Daniel Ståhl bara slagit fyra gånger den här säsongen. Fyra är också antalet gånger svensken inte stått överst på pallen under 2023.

Vem som vunnit alla fyra gångerna?

Kristjan Ceh.

Med all press på sig gick Daniel Ståhl in i ringen för att kasta sitt sista kast, som skulle avgöra hela tävlingen – och som svensken kastade.

Med 71,46 meter kastade Daniel Ståhl hem sitt andra VM-guld. Resultatet innebar det längsta kastet någon gjort i en VM-final någonsin.

Nyblivne världsmästaren Daniel Ståhl poserar med den svenska flaggan.
Nyblivne världsmästaren Daniel Ståhl poserar med den svenska flaggan.
Ta i för kung och fosterland

– Jag är väldigt stolt över hur jag hanterade det, säger Daniel Ståhl och berättar hur tankarna gick inför sista kastet.

– Jag tänkte att jag skulle svara direkt, jag hade 1 000 procent fokus på att vara så stor som möjligt i rörelsen och ta i för kung och fosterland, säger han.

Daniel Ståhls tredje mästerskapsguld ger honom en plats i den svenska friidrottshistorien. Det är bara han och Carolina Klüft som tagit tre mästerskapsguld genom tiderna. Sjukamperskan är dock fortfarande lite vassare med sina fyra guldmedaljer.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget