Nedskärningarna i skolan får lärarna att demonstrera

Det saknas tolv miljarder kronor till Sveriges skolor. Kommunerna kan bli tvungna att avskeda mer personal och skära ned på resurserna för att få det att gå ihop. I helgen samlades lärare för en manifestation.

– Det känns väldigt hopplöst just nu, säger specialläraren Ulla Forsberg

Manifestationen började vid stadshuset och marschen fortsatte sedan till mynttorget.
Manifestationen började vid stadshuset och marschen fortsatte sedan till mynttorget.

Trots att det är en solig vårdag var det många som samlades vid Stockholms stadshus för att demonstrera mot de nedskärningar som sker i skolan. Manifestationen arrangerades av Fackförbundet Sveriges lärare men lockade inte bara lärare utan även föräldrar, elever och andra.

Cirka två tusen deltog i helgens manifestation.
Cirka två tusen deltog i helgens manifestation.

Vårbudgeten utlöste manifestationen

När regeringen presenterade sin vårbudget i april fanns inga ytterligare pengar till skolan med trots att flera kommuner larmat om stora underskott som kan tvinga dem att göra nedskärningar. Sveriges lärare beräknar själv att skolan har ett underskott på tolv miljarder kronor.

En röd tråd bland talarna på plats var att budgeten sågs som ett svek för att lärarkåren redan är pressad. Arbetsbördan blir allt tyngre. Lärarna upplever att de behöver axla rollen som både fritidsledare och skolkurator när annan personal saknas. Situationen orsakar stress och utmattning i kåren.

Bild på manifestationen.
Bild på manifestationen.

En av de demonstranter på plats är Ulla Forsberg. Hon har varit lärare i 25 år. Just nu jobbar hon som speciallärare på Hammarbyskolan södra där upplever hon stora konsekvenser på grund av nedskärningar.

– Det blir stora klasser där man inte har möjlighet att ha kringpersonal som kan stötta de elever som inte faller in under normalkurvan.

Hon tillägger att elever som har svårt att klara av den sociala delen av skolgången också blir väldigt lidande när personal saknas och klasserna blir större.

– Man hinner inte heller med dem som faktiskt bara skulle behöva få lite utmaningar därför att det blir för enkelt för dem. Det är lätt att man hamnar på en mittemellannivå för att man inte hinner med resten. Man hinner inte få till en bra utbildning som passar alla helt enkelt.

Speciallärare Ulla Forsberg.
Speciallärare Ulla Forsberg.

Vem ska betala för underskottet

Frågan om regeringen ska skjuta till pengar eller om kommunerna borde prioritera skolan högre har gjort att ansvarsutkrävandet från Sveriges lärare blivit svårare. I Stockholm saknas 250 miljoner kronor, men Ulla Forsberg tycker att problemet är större än så.

– Det är ju inte enbart i Stockholms kommun som resurser saknas så jag tycker att det måste vara ett regeringsansvar att det öronmärks pengar till kommunerna för att det inte ska bli nedskärningar i förskola och skola.

Foto: Isak Johansson

En till demonstration är planerad den 25 maj i Göteborg.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget