Neapel i glädjerus efter första titeln på tre decennier

Efter 33 års väntan säkrade Napoli Ligatiteln under torsdagskvällen och är italienska mästare 2023. Tusentals supportrar samlades för att fira men det var även oroligheter. En person avled och flera skadades under torsdagskvällen

Firandet pågick sent under natten
Firandet pågick sent under natten

Scudetton säkrades på bortaplan

Söndagen blev ett antiklimax för den syditalienska staden som pyntats i ljusblått och vitt och bara väntat på att explodera. Napoli spelade lika mot Salernitana på hemmaplan och missade chansen att säkra titeln. Nästa chans skulle komma på bortaplan mot Udinese i nordöstra Italien och denna gång krävdes endast ett lika resultat för vinsten. Matchen blev allt annat än harmonisk för de medelhavsblå då Sandi Lovric tog ledningen för Udinese bara tretton minuter in i matchen och behöll ledningen in till andra halvlek. Napoli ägde mycket av spelet och kvitteringsmålet kom när Victor Osimhen sköt in bollen på en retur från en hörna. Resten av matchen hade få chanser men det kunde inte stoppa de tillresta Napolifansens glädje och de stormade planen vid slutsignal i ett försök att komma fram till spelarna och tränare Luciano Spalletti.

50 000 samlades på stadio Diego Armando Maradona för att kolla på matchen
50 000 samlades på stadio Diego Armando Maradona för att kolla på matchen

Historisk vinst för Syditalien

Det är första gången sedan Roma vann 2001 som ett lag som inte heter Juventus, AC Milan eller Inter vinner Serie A och det är endast den fjärde gången som ett lag från Syditalien är italienska mästare. Napoli lystes upp av fyrverkerier vid slutsignalen och människor samlades på gatorna i staden för att fira. Alltid närvarande under firandet var klubbens skyddshelgon och ikon Diego Maradona. Tröjor med nummer tio på, flaggor med hans namn och väggmålningar av spelaren som gick bort 2020.

– Förmodligen har något typ av skydd från honom lett till det här resultatet, sade Luciano Spalletti till DAZN.

Maradona vann två ligatitlar, en cuptitel och Uefacupen under sina 7 år i klubben
Maradona vann två ligatitlar, en cuptitel och Uefacupen under sina 7 år i klubben

Våldsamheter under guldfesten

Fyra personer sköts under nattens firande och en 26-årig man avled senare på sjukhus av sina skador. enligt italienska nyhetsbyrån Ansa. Även i Udine blev det oroligt när slagsmål uppstod mellan Udineses och Napolis fans inne på planen innan kravallpolisen kunde ingripa. Sex personer fick mindre skador.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget