Naturhistoriska riksmuseet öppnar igen

För fem månader sedan stängde Naturhistoriska riksmuseet ner verksamheten för fysiska besökare. Idag öppnades portarna igen.

I slutet av oktober 2020 stängde museet för fysiska besökare. När museet idag öppnar är det med klara restriktioner och smittskyddsåtgärder i åtanke. Jessika Krekula, enhetschef på värdskapsavdelningen på museet, berättar att de inledningsvis endast kommer tillåta 50 besökare samtidigt.

– Detta är något vi kommer testa nu i början. Sen kommer vi se hur det funkar och så får vi se hur vi gör i framtiden.

Utöver den generella gränsen för 50 besökare finns det även klara restriktioner kring hur många personer som får besöka de olika utställningarna samtidigt, för att på så sätt sprida ut besökarna och minska smittspridningen.

Jessika Krekula, enhetschef på värdskapsavdelningen på museet
Jessika Krekula, enhetschef på värdskapsavdelningen på museet

Ett stängt museum har stor påverkan på personalen. Jessika Krekula berättar att många som arbetar på museet har andra uppgifter, till exempel som forskare. Men för de som arbetar inom serviceyrket på museet har arbetsbeskrivningen förändrats.

Museivärden Monika har bland annat fått hjälpa till i forskningsarbetet.

– Vi har fått hjälpa till forskningen med olika saker. Till exempel med registrering och att ta hand om växter på museet. Det har gått väldigt bra, berättar Monika.

– Men det är kul att vara tillbaka nu. Jag gillar att arbeta med människor. Det är ändå det serviceyrket innebär.

Museivärden Monika
Museivärden Monika

Det finns nog inget museum som har kommit att bli så pass associerat med skolgången som Naturhistoriska riksmuseet. I normala tider är just skolklasser en stor del av besökarna på museet.

– När museet har varit stängt har vi haft onlinevisningar för skolor. Våra värdar är på museet och visar runt för olika skolklasser via videolänk, berättar Jessika Krekula.

Museet kommer inom den närmsta framtiden hålla öppet mellan 12:15 och 17:00, vilket innebär att de under förmiddagarna kommer fortsätta hålla onlinevisningar för skolelever.

För att besöka museet krävs det att man bokar en tid innan via Naturhistoriska riksmuseets hemsida.

Foto: Jakob Lindegren
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget