Natoansökan inte blixtsnabb; Turkiet sätter käppar i hjulet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tar emot den svenska natoansökan.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg tar emot den svenska natoansökan.

Igår skrev både Sverige och Finland under sin Natoansökan. Imorse lämnades den in. Men ansökan kanske tar längre tid än planerat, efter Turkiets negativa kommentarer om ansökningarna.

Idag morse lämnade Sverige och Finland in sina ansökningar till Nato. När processen inleddes fanns det en tanke att den första fasen i processen skulle gå snabbt och att de rörda länderna skulle få ett beslut om en inbjudan redan samma dag. Men faktumet att Turkiet tvekar till att Sverige och Finland borde gå med i krigsalliansen leder till att ansökningsprocessen kommer ta längre tid än tidigare trott. Istället kan det dröja till början av nästa vecka.

– Det här är en bra dag i ett kritiskt ögonblick för vår säkerhet, säger Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare, till TT när ansökningarna lämnades in idag.

Tidigare negativa kommentarer från Turkiets president lämnar dock lite osäkerhet om Sverige och Finlands Natoansökan.

Sverige kommer att, om allt går som planerat, bli färdiga medlemmar i Nato om fyra månader till ett år – även om Nato flaggat för att det kanske kommer gå snabbare än så på grund av kriget mellan Ryssland och Ukraina.

Nu är det bestämt: Inget Natobeslut idag. En Natokälla har sagt till finländska nyhetsbyrån STT att ”De här två länderna (Sverige och Finland) är våra närmaste partner och deras inträde i Nato skulle stärka den euro-atlantiska säkerheten. Medlemmarna kommer nu att överväga nästa steg på deras väg mot Nato”.

En av anledningarna till att Turkiet inte vill att Sverige ska gå med i Nato är på grund av att de anser att Sverige inte är hårda nog mot den kurdiska organisationen PKK, skriver Fahrettin Uhran, chef för Turkiets kommunikationsdirektat, i en debattartikel i Expressen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget