Nato öppnar för Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar Nato att släppa in landet i militäralliansen.

Men för att detta ska hända innan kriget med Ryssland är över måste Nato ändra på dagens rutiner.

– En Nato-kandidat kan inte vara inblandad i en gränskonflikt, säger Jacob Westberg på Försvarshögskolan

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

På en pressträff i Kyiv tillsammans med Ukrainas president Volodymir Zelenskyj idag diskuterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg ett ukrainskt inträde i militäralliansen.

Prioritet att Ukraina segrar

– Ukraina hör hemma i Nato, sa Jens Stoltenberg på presskonferensen och menade att det är något alla allierade är överens om. Han sa också att det är militäralliansens prioritet att Ukraina segrar.

Volodymyr Zelenskyj sa på presskonferensen att tiden var mogen för ett ukrainskt Natomedlemskap och uppmanade Nato att släppa in landet i samarbetet.

Frågan om ett ukrainskt Natomedlemskap ska enligt Jens Stoltenberg diskuteras på Natos toppmöte i Vilnius, Litauen i Juli.

Uppfyller inte kraven

Men för att Ukraina ska släppas in i Nato innan kriget med Ryssland avslutats behöver Nato ändra på nuvarande regler för kandidatländer.

– För att det skulle kunna bli aktuellt med ett ukrainskt medlemskap i Nato innan kriget avslutas måste man ändra på flera regler. Enligt Natos kriterier får ett kandidatland inte vara inblandad i en gränskonflikt, säger Jacob Westberg på Försvarshögskolan.

Har satt stopp tidigare

Att gränskonflikter sätter stopp för Nato-ansökningar har hänt tidigare. 2008 inledde Georgien och Nato samtal om ett samarbete och enades om att landet skulle arbeta mot att bli Natomedlem. När Ryssland några månader senare invaderade Georgien pausades samtalen. Georgien är nu 15 år senare inte Natomedlem än.

Ämnen i artikeln
Mer från: Nyheter
Mer från Läget