Nationella provet i engelska har läckt ut på sociala medier

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Facit för dagens nationella prov i engelska har spridits bland sociala medier. – Vi har fått det bekräftat att provet läckt, säger Mattias Ragert, pressansvarig på Skolverket.

Skolverket skriver på sin hemsida att nationella provet i engelska som idag skrivs av elever som går i årskurs 9 har läckt ut på sociala medier.

Facit ska vara en bild över ett häfte som visar hur man ska få högsta betyg på provet. Bilden har spridits via appen Snapchat.

– Vi står just nu och kopierar upp nya ersättningsprov, säger Else-Marie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Angered till GP

Proven skickas ut via post till skolorna med tydliga regler om hur man ska förvara och hantera dem.

Om en skola misstänker att eleverna har tagit del av fusket kan rektorn besluta att eleverna får göra ett ersättningsprov samma dag, skriver skolverket på sin hemsida.

Läckt ut flera gånger 

Det är inte första gången ett nationellt prov har spridits. Förra året spreds provet i engelska och våren 2015 kursprovet i matematik.

På torsdag skrivs delprov C, Writing. Även om eleverna redan vet temat för provet så måste de skriva en bra text och bedöms därefter.

Nationella provet är till för att lärarna ska kunna göra en likvärdig bedömning och sätta rätt betyg. Proven är obligatoriska för elever i årskurs 3, 6 och 9 men även i vissa gymnasieskolor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget