Nästa vinter: Dubbdäck på EPAn

Från och med i vinter kommer alla A-traktorer behöva ha vinterdäck. Regeringen vill höja säkerheten för de som sitter i dem och de andra i trafiken.

A-TRAKTOR. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Säkerheten höjs

Tidigare har det inte varit något krav på att A-traktorer ska ha vinterdäck, men från och med kommande vinter blir det ändring på den saken. Regeringen jobbar på flera förslag för att höja trafiksäkerheten, både för passagerarna och alla andra i trafiken.

– Vi har haft en del tragiska olyckor med A-traktorer, flera med dödlig utgång, därför är det viktigt att höja trafiksäkerheten för A-traktorer, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) till TT.

Andra åtgärder som väntas är bälteskrav, max en passagerare per säte, förarprov och plomberingar som ska hindra A-traktorerna från att köras över hastighetsgränsen på 40 kilometer i timmen. Vinterdäckskravet ska vara detsamma som för personbilar, och gäller från den 1 december till den sista mars.

Andreas Carlson berättar att redan nu har de flesta EPA-traktorerna vinterdäck på vintern, men det finns just nu inget krav på det.

– Det är viktigt att ha ett lagkrav på det för att alla ska omfattas, tillägger Carlson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget