Nakenbild på nätet slutade i våldtäkt

Nakenbilder som sprids på nätet har blivit allt vanligare. Något som kan uppfattas som oskyldigt och spännande kan i slutet få allvarliga konsekvenser. Läget träffar Lisa, 27, som vid 17 års ålder blev utsatt för både spridning av nakenbilder och sexuella övergrepp.

Bild på ett videosamtal.
Bild på ett videosamtal.

Lisa var 17 år och gick på en skola där man bodde på elevhem när hon blev utsatt för flera brott. Allting började när hon började dejta en kille på skolan. Under ett videosamtal höll Lisa på att göra sig iordning inför en fest. Killen hon dejtade var då hos en killkompis och när Lisa endast stod i trosor valde han att ta bild på henne och skickade bilden vidare.

Att dela nakenbilder på människor är olagligt och personen kan göra sig skyldig till olaga integritetsintrång. Nakenbilder innefattar även lättklädda bilder. Dessutom kan innehavet av nakenbilder och fotografering utan samtycke av en minderårig person leda till barnpornografibrott.

Hon berättar att det under tiden på skolan fanns en skvallersida på internet där elever la ut rykten. Utan att Lisa ens visste om att bilden hade tagits dök det upp ett inlägg som sa att “Lisa har i sommar skickat sexiga bilder till Anton”.

– Jag kom tillbaka efter sommarlovet och alla visste vem jag var, det var hemskt. Jag förstod ingenting, berättar Lisa.

Efter detta började det eskalera.

“Lisa är tjejen som tar av sig kläderna, hör av er till henne” var ett av de rykten som Lisa fick höra.

– De skickade killar till mitt rum för att de skulle kunna hångla med mig, jag minns att en kille knackade på och frågade om jag ville hångla. Jag fattade ingenting, jag sa bara nej.

Lisa förklarar att hon började må väldigt dåligt psykiskt. Hon berättar att hon visste att flera andra tjejer hade varit med om samma sak men ingen vågade prata med henne om det under tiden i skolan.

Ryktena fortsatte att spridas på skolan.

– Till slut kom en kille till mitt rum mitt i natten och det slutade med att han våldtog mig.

Allting började med en nakenbild jag inte ens skickade, säger Lisa.

Lisa berättar att hon först förnekade händelserna för sig själv. Hon ville inte heller att människor skulle veta om vad hon varit med om för att hon skämdes.

– Jag kände inte att jag fick stöd i skolan, när jag rapporterade till skolpersonal att jag blivit våldtagen så ville de inte ta upp det med rektorn.

Resten av tiden på gymnasiet har Lisa svårt att minnas.

– Det var ett sånt trauma. Min kompis slutade så jag var väldigt ensam. Folk pratade inte med mig. Jag fokuserade bara på skolan och min sport.

Ett sms som betydde mycket

 Åtta år efter allt Lisa gått igenom hör en tjej från skolan av sig och ber om ursäkt för att hon inte gjorde något för att hjälpa henne.

– Jag visste inte hur mycket jag behövde höra det förrän hon skrev. Att det var fler som såg att det dem gjorde inte var okej kändes verkligen bra.

Lisa berättar att hon visste där och då att det hon varit med om var olagligt. Men hon vågade inte anmäla för att hon inte hade några bevis. Däremot säger Lisa att om det finns en sak som hon skulle göra annorlunda idag så skulle det vara att anmäla direkt, oavsett om det är svårt att bevisa.

Svårigheten att anmäla och lämna det bakom sig

När det gäller sexuella övergrepp kan den som har sex med någon som inte frivilligt deltar i samlaget dömas till våldtäkt. Sexuella övergrepp som våldtäkt kräver även ofta mer bevis än bara offrets berättelse. Detta för att det blir ord mot ord och därför svårt att utreda. Därför är det viktigt att snabbt genomgå en läkarundersökning för att samla bevis som exempelvis skador.

– Det blir ord mot ord och då är det svårt. Även idag är det människor som tycker att jag borde anmäla våldtäkten, men jag har gått vidare nu. Det skulle bara skada mig av att se honom igen och behöva uppleva traumat.

 Lisa berättar att hon mår bra idag och lagt händelserna bakom sig, även fast det tagit lång tid. För henne är det viktigt att man pratar om erfarenheter med varandra för att ingen ska behöva känna att man är ensam i att bli utsatt för brott likt dessa.

– Det kommer att bli bättre, prata om det istället för att lida i tystnad.

Lisa heter egentligen någonting annat.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget