Queen-musikalen ”We Will Rock You” slog upp portarna till premiär på Helsingborgs konserthus 2 augusti, efter att ha spelats i London West End i 12 år. Samtliga inblandade i föreställningen är unga eller unga vuxna. Några har erfarenhet och vissa har ingen alls.
Musikalen ”We Will Rock You” har intagit Helsingborgs Konserthus
Helsingborg. Föreningen Ung Scen skapar stående ovationer med uppsättningen ”We Will Rock You”, på Helsingborgs Konserthus. Läget har träffat regissör Elias Truedsson, producent Tilde Strömberg Rye och huvudrollsinnehavaren Niki Mannheimer, för att tala om framgångarna, framtiden och om längtan efter en fast scen.

En föreställning om individualitet
Elias Truedsson är ordförande för teaterföreningen Ung Scen och initiativtagare samt regissör till produktionen. Han har gått utbildningen kreativ producent på Valla Folkhögskola i Linköping och har satt upp flera föreställningar tidigare, bland andra Peter Pan och Annie.
– Jag ville sätta upp just den här musikalen för att den är rockig, den handlar om vår digitala värld som vi alla är så uppslukade av och att vi inte får glömma det fysiska mötet, kulturen och musiken. Den handlar om individualitet, att våga gå sin egen väg och det tror jag på till 100%.

Tilde Strömberg Rye, producent för produktionen, har sedan några år tillbaka jobbat deltid som teaterledare för ungdomar, på teater LUKKAN i Lund. Hon sattes i kontakt med regissör och initiativtagare Elias Truedsson, och snabbt blev Tilde anställd som producent för produktionen.
– Jag har alltid älskat all typ av scenkonst, även om just musikal ligger mig extra varmt om hjärtat. På senare år har mitt intresse övergått i att handla om arbetet bakom scen, som regi, manusskrivande och produktion. Därför har det varit otroligt givande att få producera och regi-assistera en så stor produktion, och att jobba med så engagerade unga människor.

Finanisering
Tilde berättar att medel från olika aktörer har gjort det möjligt att genomföra produktionen, men ändå har produktionen krävt en stor del av de inblandades fritid.
– Vi har fått anslag från Helsingborgs stad och Sparbanksstifetlesen. Vi har även fått stöd i form av repetitionslokal av Aktivitetshuset Tryckeriet och fått låna instrument av Rönnowska skolan och Dunkers kulturhus i Helsingborg. Men produktionen har inneburit mycket ideellt arbete för oss, berättar Tilde.
Mer resurser
Bidragen och resurserna räcker inte hela vägen, berättar regissör Elias Truedsson. Att jobba med yngre och mer oerfarna personer kräver mer guidning och därmed större resurser, menar han.
– I Helsingborg saknas helt möjligheten för fria teatergrupper att ha en löpande verksamhet. Detta på grund av att det inte finns lokaler som lämpar sig för scenkonst. Vi skulle behöva en lokal med övningssalar och en scen med publikplatser, säger Elias.
Helsingborgs konserthus, där föreställningen sätts upp, kostar 40 000 kronor per dag att hyra.
– Och det är en summa som de flesta teaterföreningar inte har råd med, säger Elias. Vi har bett kommunen om hjälp att ta fram en lokal, men vi har blivit lämnade ensamma i den frågan.
Ålder: del av representation
– Kultur är en del av vår demokrati, den ger möjlighet att forma vår samtids normer. Representation blir därför viktigt, och där spelar ju faktorer som ålder också in.
Tilde förklarar att initiativ som detta är grundläggande för att unga ska få en ingång i kulturen.
– Eftersom kulturindustrin är en tuff bransch, där möjligheterna tenderar ges till samma individer om och om igen, är det svårt för unga kulturarbetare att få in en fot. Därför känns den här produktionen så viktig! Här får unga chansen att göra det de brinner för och samtidigt ta del av det utrymme som annars ofta är reserverat till ett fåtal individer och grupper.

Niki Mannheimer är huvudrollsinnehavare i förställningen. Hon blev nyss klar med sin musikalutbildning och berättar om sin erfarenhet av sitt första riktiga medverkande i en produktion.
– Det är fantastiskt att få jobba med ett sånt proffsigt gäng och att vi nu ska ut i arbetslivet tillsammans.
Niki hoppas på fler liknande tillfällen i framtiden och en fortsättning på Ung Scens produktion.
– Det är viktigt att få träffa likasinnade och att känna att man hör hemma någonstans. Jag hoppas att vi får mer resurser så att vi kan fortsätta!












