Muren stoppas – 117 miljarder tillbaka till militären

President Joe Biden stoppar byggandet av muren mellan USA och Mexiko. År 2019 avsatte Donald Trump cirka 117 miljarder kronor för projektet, genom att skära ner på militärens budget. Återigen ska pengarna användas för att finansiera militären.

Joe Biden stoppar muren mot Mexiko. Pengarna ska återföras till militären.
Joe Biden stoppar muren mot Mexiko. Pengarna ska återföras till militären.

Nina Nak är en 22-årig juriststudent som till en början gladde sig över nyheterna. Enligt henne är tanken om muren irrationell eftersom människor sällan immigrerar via gränserna.

Nina Nak, 22 år, är bosatt i Detroit, Michigan.
Nina Nak, 22 år, är bosatt i Detroit, Michigan.

– Muren hade varit onödig. De flesta människor som är olagligt bosatta här har kommit in i landet med hjälp av visum. När dessa visum går ut stannar de kvar, säger hon.

I år har mer än hälften av USAs diskretionära budget, det vill säga den obundna budgeten, spenderats på militären. Därför tycker Nina Nak att pengarna som avsattes för muren borde gå åt annat.

– Det hade varit otroligt om pengarna gick åt studielånförlåtelse, till exempel, säger hon.

Studielånförståelse, eller student loan forgiveness som det heter på engelska, innebär att lånet man har tagit ut för studierna annulleras – antingen delvis, eller helt och hållet.

Själv har Nina Nak. inga studielån att betala tillbaka, men berättar att hon känner flera som har samlat på sig stora summor på grund av studierna. Även hennes vänner har drabbats.

– Även om man får ett jobb som betalar mycket, tar det tid att betala tillbaka hela lånet. Jag känner några som är över 50 år, som betalar för det än idag, säger Nina Nak.

Förra året var den totala skulden för studielån drygt åtta och en halv biljoner kronor. När Biden valdes in förlät han omkring 19,5 miljarder kronor av studielånen på grund av coronapandemin.

– Det underlättade mycket för många, men inte för människor med större studielån.

I grunden återkallar Biden budgetära ändringar som Trump gjorde, därför tror Nina Nak. inte att han hade lagt pengarna på annat än militären – trots att hon hade velat se dem gå till bland annat lånförlåtelsen.

– Men jag tror ändå att vi kan kämpa för mer lånförlåtelse, även om pengarna inte hade kommit från den budgeten, säger hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget