MP föreslår en skatt på engångsartiklar

Förbud mot vissa plastsaker, skatt på engångsartiklar och böter för den som kastar fimpar och snus.

Skräp på stranden.
Skräp på stranden.

Förslaget ges eftersom man vill komma bort från köp- och slängkulturen och användningen av plast.

– De gynnar både världshaven och människors vardag, säger MP:s språkrör Isabella Lövin när förslagen presenteras på partiets kongress i Västerås.

Om inget görs kommer 20 procent av oljeanvändningen gå till att tillverka plast år 2050, hävdar partiet, enligt TT. För att styra bort från engångsartiklar vill MP att vissa plastartiklar ska ersättas av andra material eller helt förbjudas. Dessutom vill man ha en skatt på engångsartiklar som orsakar nedskräpning. Isabella Lövin och språkrörskollegan Gustav Fridolin hoppas att det ska leda till att fler börjar använda flergångsartiklar.

– Vi anser att man måste använda skatteverktyget, säger Fridolin.

Exakt hur skatten ska utformas behöver man jobba mer på. Engångsartiklar av andra material än plast tycker MP också ska beskattas. Till exempel engångsgrillar och take away-förpackningar.

Ett annat av de fem förslagen handlar om att det ska bli straffbart att kasta fimpar och snus på marken. I dagens läge är det olagligt men inte straffbart. Om man skräpar ner, ligger nedskräpningsboten på 800 kronor. MP föreslår att nedskräpning av fimpar och snus också ska omfattas inom den boten.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget