Motorklubb får över fem miljoner för att hjälpa ungdomar

Bilverkstaden vill få bort ungdomar från droger och utanförskap. Nu får Alvesta Motorklubb 5,2 miljoner i stöd för sitt arbete.

 I Alvesta är motorintresset stort och Gustavo Rocha tycker att fler kommuner ska lyssna på vad ungdomarna vill. Här sitter han på knä framför den öppna bildörren.
I Alvesta är motorintresset stort och Gustavo Rocha tycker att fler kommuner ska lyssna på vad ungdomarna vill. Här sitter han på knä framför den öppna bildörren.

På Alvesta Motorklubb lär sig ungdomar att meka och rekonda bilar. Det är en del av projektet ISIM, integrering, självförtroende och identitetsskapande genom motorintresse, som nu får ekonomiskt stöd från Arvsfonden. Gustavo Rocha driver projektet och vill erbjuda en plats för ungdomar med olika typer av problem för att motverka utanförskap och psykisk ohälsa.

− Jag vill erbjuda en meningsfull fritidssyssla. Att ge en plats till de ungdomar som inte hittat in i samhället, säger Gustavo Rocha.

Själv hade han ett tuff uppväxt med kriminalitet och droger. Han bytte bana när han fick höra de äldre berätta om sina erfarenheter, nu vill han göra samma för dagens ungdomar.

− Vuxna har slutat att vara förebilder, i stället sitter de och klagar på facebook. Det som retar mig är alla fördomar om att unga inte vill jobba, det vill de visst men de får ingen chans, säger Gustavo Rocha.

Mansor Abdulazisov t.v. och Christoffer Nilsson t.h. framför projektet som ska bli en driftbil.
Mansor Abdulazisov t.v. och Christoffer Nilsson t.h. framför projektet som ska bli en driftbil.

Mansor Abdulazisov går sista året på gymnasiet. På verkstaden får han jobba på bilar och har lärt sig att svetsa men förutom mekandet är det gemenskapen som lockar.

− Alla är välkomna oavsett hur de ser ut eller är. Det är vad som är bäst med att vara här, säger han.

Vännen Christoffer Nilsson håller med. Han tycker även att Alvesta är tryggare nu när ungdomar från olika områden lärt känna varandra.

− Vi har blivit som en stor familj, man känner igen varandra på stan, säger Christoffer Nilsson.

Gustavo Rocha har arbetat med motorklubben i sex år utan någon större summa pengar. Med det ekonomiska stödet hoppas han att klubben kan hjälpa fler unga och att verksamheten fortsätter en lång tid framöver.

− Jag vill lämna över till ungdomarna så att de driver motorklubben vidare. Jag kommer inte att hänga kvar här för evigt men när jag blir gammal så vill jag träffa de här ungdomarna, dricka en kaffe och snacka lite skit, säger Gustavo Rocha.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget