Mord eller dråp?

Ofta läser man om mord och dråp i tidningar utan att riktigt veta skillnaden. Läget undersöker vad som gör brotten olika.

Det kan vara svårt att tolka lagboken
Det kan vara svårt att tolka lagboken

Mord och dråp är två sidor av samma mynt, för båda innebär att en man är ansvarig för någons död. Man kan tro att dråp innebär att dödsfallet inte var med flit, men det är fel.

Ingen av dem är milda brott

Vållande till annans död är den mildaste formen av att döda någon. Det betyder att man inte dödat någon med flit, utan det var brist på försiktighet, konsekvenstänk eller annat som ledde till döden, enligt Åklagarmyndigheten. Vid vållande till annans död kan du slippa undan med bara böter, eller några års fängelse. För dråp är straffet högst tio år, medan mord kan leda till livstid i fängelse enligt brottsbalken. Båda är ganska höga.

Chefsrådmannen Patrik Alm under en pressträff
Chefsrådmannen Patrik Alm under en pressträff

Domaren förklarar

Men vad är egentligen skillnaden mellan mord och dråp? Båda sker med uppsåt. Det betyder att man har dödat med flit. Patrik Alm är chefsrådman på Solna tingsrätt och säger att det inte alltid är lätt att skilja på de två.

– Mord är tydligt och klart. Du dödar någon med uppsåt, eller struntar i om offret dör eller inte. Mord är utgångspunkten och förmildrande omständigheter gör brottet till dråp istället, säger Patrik Alm.

Förmildrande omständigheter betyder att det finns saker som gör brottet mindre allvarligt.

– Dråp ska vara impulsivt, som att någon slagit dig eller betett sig illa mot dig och du hämnas. Det ska finnas skäl till dödandet, men du ska inte ha planerat hämnden. Mord är värre eftersom det inte finns något förmildrande och då blir straffet högre, säger Patrik Alm.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget