Misstänkt ny drog upptäckt på studentfest i Norge

I Halden i Norge har flera ungdomar i helgen förts till sjukhus efter att de tagit vad läkarna misstänker är en ny syntetisk drog. Polisen förhör nu offren och vittnen.

– De hallucinerar och skriker av smärta, säger överläkare Dag Jacobsen till tidningen VG.

Den misstänkta drogen intogs på en studentfest i Norge
Den misstänkta drogen intogs på en studentfest i Norge

I Norge finns en stor ”russ”-tradition. Inför studenten anordnas fester för gymnasielever som firar att skolan snart är över. Det var från en sådan fest som fem ungdomar i helgen fick föras till sjukhus.

– De har ovanliga symtom. Det är en sjukdomsbild som vi inte sett förut. De hallucinerar och skriker av smärta, säger överläkare Dag Jacobsen vid norska giftinformationscentralen till norska tidningen VG.

Vad händer nu?

I ett pressmeddelande har norska polisen gått ut med att en utredning har inletts. Förundersökningen bygger på att flera unga personer ska ha blivit oförklarligt sjuka enligt polisen. Offren och vittnen förhörs nu för att få en bättre bild av vad som har hänt. Blodprov har också tagits men inga resultat har ännu publicerats. Giftinformationscentralen i Norge har att ut med en varning om att inte dricka från andra personers flaskor.

Ungdomarna var på en fest vid Fredriksten fästning i Halde, som ligger på norska gränsen till Sverige. Enligt P4 Väst är det däremot inte känt om substansen skulle finnas i Sverige.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget