Missa nationella proven?

Snart kommer sommarlovet, men innan dess väntar för många de nationella proven. Proven har en särskild betydelse för ditt betyg, men vad händer egentligen om du missar dem?

Många elever skriver nationella proven i vår. Foto: Roald, Berit / TT

Nationella proven är kanske de viktigaste proven under hela året. Proven är obligatoriska och resultaten ska särskilt beaktas. Det betyder att resultaten har en särskild betydelse vid betygsättningen och är viktigare än andra enskilda prov. Däremot kan det inte vara lärarens enda underlag vid betygsättning.

Får man göra om provet?

Enligt Skolverkets regler är det upp till rektorn att bestämma om elever som varit sjuka eller av annan anledning missat proven ska få göra dem vid ett annat tillfälle. Men för att rektorn ska besluta detta krävs att det råder särskilda skäl, exempelvis olyckor, dödsfall eller sjukdom.

På samma sätt är det upp till varje enskild skola och rektor att bestämma om en elev som kommer sent ska få göra provet eller inte.

Om tåget inte kommer på morgonen

Med senaste veckans pendelstrejk i Stockholm väcks frågan om vad som händer om eleverna inte kommer fram på grund av exempelvis kollektivtrafiken. Om detta räknas som ett skäl nog att missa proven blir också upp till rektorn att bestämma.

Anna Karin Strinnholm är pressekreterare vid Skolverket och skriver i ett mejl till Läget att: ”Det är inte specifikt reglerat vad särskilda skäl kan vara (exempelvis om det kan vara strejk i lokaltrafiken) utan blir upp till rektor att besluta.”

Skolverket ser inte heller någon anledning att besluta om specifika regler kring detta, i nuläget är det i alla fall inget arbete som pågår.

”Det skolor kan göra är givetvis att uppmana eleverna att vara ute i god tid.”, skriver Strinnholm.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget