Minst 43 kommuner vill ha tiggeriförbud

Cirka 4500 EU-migranter tigger i Sverige idag
Cirka 4500 EU-migranter tigger i Sverige idag

I en undersökning som SVT Nyheter gjort visar att minst 43 av Sveriges 290 kommuner vill ha tiggeriförbud. Men flera tackar fortfarande nej till förslaget om förbud.

Utifrån SVT Nyheters nationella undersökning, är det minst 43 kommuner som vill göra tiggeri olagligt. De flesta av dessa kommuner är styrda av högerpolitiska partier, som även vill införa ett nationellt förbud. Men vissa vänsterpolitiska partier vill också att ett tiggeriförbud införs, även om en majoritet av de vänsterpolitiskt styrda kommunerna vill tillåta att tiggeri fortsätter.

- Det är både orimligt och oanständigt att en människa i nöd inte ska kunna be en annan människa om hjälp, säger Ann-Sofie Hermansson, som är kommunalråd i Göteborgs kommun, till SVT Nyheter.

Vellinge kommun i Skåne blev mycket uppmärksammade när de försökte införa ett förbud, men detta nekades av rätten. Detta eftersom tiggeriet inte ansågs leda till allvarliga ordningsproblem, och därför inte borde förbjudas. Enligt en undersökning från Polismyndigheten finns det ungefär 4500 EU-medborgare som tigger i Sverige idag

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget