Minskat resande och färre olyckor

Allt fler människor följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och stannar hemma. Bilarna är nu mer i garagen än ute på vägarna, vilket är märkbart på statistiken över trafikolyckor i Sverige.

– Mindre rörlighet på vägarna leder till en mindre risk för olyckor, säger Amin Khabat, statistiker på Transportstyrelsen.

Den senaste tiden har trafiken på de svenska vägarna minskat.
Den senaste tiden har trafiken på de svenska vägarna minskat.

Statistik från Transportstyrelsen visar att antalet döda i trafiken har minskat jämfört med tidigare år under mars månad. I mars 2019 omkom tio personer i bilolyckor, och 2020 hade sex personer rapporterats ha dött i trafiken.

Amin Khabat, statistiker och dataförvaltare på Transportstyrelsen, säger att de sociala restriktionerna som har införts på grund av coronaviruset har en indirekt effekt på det minskade antalet bilrelaterade olyckor.

– Man kan se en förändring när antalet rapporterade personolyckor har minskat, säger han.

Men Amin Khabat menar också att det är svårt att säga om det är en direkt korrelation mellan åtgärderna för att minska coronavirusets spridning och en lägre dödssiffra i trafiken.

– Men mindre rörlighet på vägarna leder till en mindre risk för olyckor, säger han.

Färre dödliga olyckor under påskhelgen

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger att trafiken på de svenska vägarna har minskat på grund av coronaviruset, speciellt under påskhelgen.

– Absolut, coronaviruset har haft en stor effekt på rörligheten vi ser i landet. På det stora hela har trafiken minskar med 20 % och ännu mer under påskhelgen, då 40 %, säger han.

Bengt Olsson tror att minskningen av trafiken också leder till färre olyckor.

– Under påsken till exempel, såg vi att antalet döda och även skadade var mindre, säger han.

Hastighet – den mest betydande faktorn

Trots att färre fordon som färdas ute på vägarna kan leda till ett minskat antal olyckor kan det finnas risker med mindre trafik. Bengt Olsson säger att hastigheten är det som oftast leder till mer allvarliga olyckor.

– Många tror att eftersom det inte finns några andra trafikanter ute så är det fri fart. Men när vi följer allvarligare olyckor där människor har blivit skadade eller dött, är hastigheten det som har mest betydelse.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget