Minskad försäljning av elbilar är oroande - men ingenting är kört än

Elbilar har pekats ut som framtidens hållbara transportmedel. Men i Sverige ser försäljningstrenden av elbilar för privat bruk negativ ut. Om utvecklingen fortsätter under en längre tid skulle det kunna få oroande konsekvenser för klimatet. Men det är långt ifrån försent.

Svenskar köper näst flest elbilar i hela världen per capita. Bara norrmännen köper fler.
Svenskar köper näst flest elbilar i hela världen per capita. Bara norrmännen köper fler.

Svenskar är näst bäst i världen på att köpa elbilar. 2022 såldes drygt 100 000 elbilar till privatpersoner i Sverige. Det var 51% av alla bilar som nyregistrerades det året och en ökning med 20 procentenheter från det föregående. I dagsläget är marknaden för elbilar större än någonsin. De flesta stora biltillverkare kan erbjuda en eller flera laddningsbara modeller ur sitt sortiment. De kommer stora som små, blanka och matta, sportiga eller familjevänliga. För den som vill införskaffa sig en elbil finns gott om valmöjligheter. Men det är det ingen som vill längre.

Ute i Segeltorp i Stockholm finns ett tiotal olika bilförsäljare som alla har märkt av den drastiska minskningen i försäljning av laddningsbara privatbilar. Igenom kristallklara panoramafönster kan man se elbilar stå och samla damm. Vissa av dem har stått där i flera månader i väntan på att bli köpta. En stor anledning till att det säljs färre bilar över lag till privatpersoner är det ekonomiska läget där höga bankräntorna gjort det dyrare än tidigare för privatpersoner att låna pengar för att kunna köpa en bil med.

Magnus Mattsson är kommunikatör på Hedin Bil som är ett av företagen inom branschen. Han menar att försäljningen av elbilar blir extra utsatt i svenskens nuvarande privatekonomi.

–Privatmarknaden för personbilar är över lag mer påverkad än exempelvis företagsmarknaden och transportbilar och lastbilar. Då elbilar fortfarande är dyrare i inköp än motsvarande fossildrivna modeller påverkas försäljningen av dem ytterligare.

Det dåliga ekonomiska läget i Sverige har inneburit en minskning av sålda privatbilar.
Det dåliga ekonomiska läget i Sverige har inneburit en minskning av sålda privatbilar.

Regeringens slopade klimatbonus påverkar försäljningen

Något som förändrade försäljningen av elbilar till privatpersoner ytterligare drastiskt är ett regeringsbeslut som trädde i kraft 8 november 2022. Tidigare blev en privatperson som köpte en elbil återbetalad upp till 70 000 kronor av staten, i vad som kallade för klimatbonus. Detta valde den nya regeringen att slopa i sin budget. Magnus Mattsson vet att detta gjort det svårare för privatpersoner att kunna finansiera en redan dyr elbil.

–För elbilar har den borttagna klimatbonusen påverkat försäljningen, då den tillsammans med elbilens lägre driftskostnader tidigare gjorde det överkomligt för många privatpersoner att välja elbil.

”Att elbilar säljer sämre i just Sverige behöver inte ge en större klimatångest  än vanligt”

Att elbilen, som pekats ut som framtidens hållbara fordon, säljer sämre kommer att bli märkbart i arbetet för att tygla de ständigt pågående klimatförändringarna. Thomas Sterner är forskare i miljöekonomi på Göteborgs Universitet och är besviken över att regeringen enligt honom inte tar frågan på största allvar. Han tycker att slopandet av klimatbonusen varit uppenbart negativ, men påpekar att klimatfrågan är en global angelägenhet och att det på andra håll i världen ändå finns positiva tendenser.

–Sverige är ett litet land som vill vara ett föredöme. Det var vi ett tag och nu är vi inte det längre. Men då finns det andra länder som ligger i framkant i stället. Förhoppningsvis kan vi i framtiden ha en regering som är mer intresserad av klimatet igen.

Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Göteborgs Universitet.
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Göteborgs Universitet.

Omställningen till elbilar är enligt Thomas en speciellt viktig fråga för just Sverige då bilindustrin är en av landets största utsläppsbovar. Men trots situationens allvar tycker han inte att man ska stirra sig blint på vad som händer här i dagsläget. Då klimatförändringarna är en långsiktig process. Och vill understryka för ungdomen, och framtidens bilförare, att ingenting är kört än.

–Att elbilar säljer sämre just i Sverige behöver inte ge en större klimatångest än vanligt. Nu kan vi varken rycka på axlarna, men inte heller få den djupaste klimatångesten och säga att allt är kört, utan nu måste vi jobba på.

Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget