Miniatyrhästar välkomna på flyget

Miniatyrhästen får följa med i flygplanet.
Miniatyrhästen får följa med i flygplanet.

Igelkottar är inte längre välkomna på American Airlines flygningar. Inte heller illrar, spindlar, getter eller höns får följa med. Men en miniatyrhäst då? Ja, den får följa med, så länge den har tillräcklig utbildning.

Bara mellan 2016 och 2017 ökade antalet stöddjur på flyget med 40 procent, rapporterar CNN. Nu har flygbolagen American Airlines, Delta och United har blivit tvungna att se över sina regler för så kallade "comfort animals" som flygrädda passagerare har med sig.

48 timmar före avgång måste passagerare som vill ha med sig husdjur på flyget lämna in intyg från bl.a. psykiatriker och skriva under på att djuret, som måste vara kopplat, kan uppföra sig i kabinen.

Men vissa djur får inte länge följa med, däribland igelkottar, spindlar, hökar och illrar. Även "smutsiga" djur eller djur med en stark doft förbjuds. Miniatyrhästar är dock välkomna om de är tränade för att leda människor.

Även i Sverige förekommer "comfort animals", säger Freja Annamatz på SAS pressjour till TT. Men hos SAS är bara katt eller hund välkomna i kabinen. För att få ta med sin fyrbenta vän krävs det att man berättar det samtidigt som man bokar sin biljett, samt att man har läkarintyg som är högst ett år gammalt, dessutom måste kopplet eller selen måste vara på under hela resan.

Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget