Sveriges äldreboenden har tagit en hård smäll sedan den första coronavågen slog mot landet i mitten av mars förra året. Då stod personer på äldreboenden för hälften av dödsfallen, något som upprepades när den andra vågen tog vid under hösten.
Av de tjugo kommunerna i Stockholms län som rapporterat in sina preliminära siffror för 2020 gav nio mindre pengar till vård och omsorg av äldre jämfört med föregående år. Störst nedskärning stod Lidingö för som sänkte sina kostnader med 35 miljoner kronor.
“Lägre efterfrågan på insatser i äldreomsorgen”
Läget kontaktade Lidingöpartiets Birgitta Sköld, kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden på kommunen, som väljer att svara via mejl.
Hur kommer det sig att Lidingö kommun lade 35 miljoner kronor mindre på vård och omsorg om äldre under 2020 än under 2019?
— Under 2020 var det betydligt färre belagda platser på vård- och omsorgsboende och betydligt färre hemtjänsttimmar, jämfört med tidigare år. Detta bedöms vara effekt av pandemin, med lägre efterfrågan på insatser inom äldreomsorgen på grund av rädsla för att bli smittad av covid-19. Det har varit samma tendens i de flesta kommuner i landet. Det var alltså färre personer som ansökte om boende och färre hemtjänstkunder.
— De merkostnader som verksamheterna haft på grund av pandemin, för skyddsutrustning, sjukfrånvaro, utökad kapacitet i form av isoleringsavdelning och extra korttidsplatser med mer har förvaltningen återsökt enligt de coronaregler som finns hos Socialstyrelsen.
Vad har pengarna gått till istället?
— De pengar som inte utnyttjats för nämndens verksamheter har gått in i stadens samlade resultat för 2020.
— I nämndens budget för 2021 finns resurser för äldreomsorg på ”normal” nivå det vill säga så som det såg ut innan pandemin.