Miljontals barn saknar grundläggande vaccin

I spåren av pandemin har rutinmässiga vaccinationer av barn hamnat i skymundan. Tillbakagången är den största på tre decennier, visar en rapport från FN:s barnfond Unicef.

Miljontals barn är ovaccinerade.
Miljontals barn är ovaccinerade.

Fram tills coronaviruset slog till 2020 hade vaccinationstäckningen i världen sett en stadig ökning under 80 års tid. Sedan dess har kurvan vänt nedåt. Vaccinationsgraden sjunker snabbast i de allra fattigaste delarna av världen och i konfliktområden. Men även i östra Asien, däribland Sydkorea och Japan, kan man se en kraftig nedgång.

— Under pandemin slutade många föräldrar uppsöka sjukvård på grund av rädsla för att smittas. Det var också en sån otrolig belastning på sjukvården att grundvaccinationer inte prioriterades, säger Unicef:s generalsekreterare Pernilla Baralt.

Fördubblade mässlingsfall

Sedan 2019 har 67 miljoner barn inte blivit fullt vaccinerade mot de dödligaste barnsjukdomarna. Av dem fick 48 miljoner inget vaccin alls.

Vaccinationstäckningen har inte varit så låg på 15 år, vilket snabbt fått konsekvenser. Från 2021 till 2022 har mässlingsfallen i världen fördubblats.

— Det är en otroligt effektiv investering att se till att ett barn inte blir förlamat eller blint så att det kan gå i skolan. Den vinsten är så otroligt mycket större än vad det kostar att vaccinera, säger hon.

”Problem vi kan lösa”

Enligt Pernilla Baralt krävs det att regeringar och myndigheter prioriterar vaccinationsprogrammen och att vaccinera de barn som missat sina första sprutor, trots de ekonomiska utmaningarna som många står inför.

— Det här är ett problem vi kan lösa. Vi behöver ta ett globalt ansvar, inte bara för världens barn utan också för våra egna barn.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget