Miljön i fokus i nya vårbudgeten

Bättre havsmiljö, solcellsstöd och höjd kemikalieskatt och prislappen hamnar på två miljarder. Klimatet är en av de framstående frågorna när finansminister Magdalena Andersson (S) idag lägger fram vårbudgeten.

Ny budget och efter den turbulenta regeringsbildningen är det återigen ordning enligt Magdalena Andersson (S).
Ny budget och efter den turbulenta regeringsbildningen är det återigen ordning enligt Magdalena Andersson (S).

Flera av satsningarna i budgeten är en del av det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L. Totalt är det 73 punkter som ska genomföras innan nästa val 2022.

Budgeten landar sammanlagt på fyra miljarder och hälften av summan är stöd till förbättrad miljö. Enligt finansminister Magdalena Andersson så är resurser till klimatinvesteringar en av de viktigaste punkterna.

- Vi kan långsiktigt ta itu med de utmaningar vi ser i Sverige, där vi behöver korta vårdköer, barnen behöver lära sig mer i skolan och vi måste ta oss an klimatutmaningen.

Budgeten behandlar även en del frågor för unga. Om förslagen genomförs kommer det bland annat avsättas 40 miljoner till tjej- och kvinnojourer och 475 miljoner till lärarassistenter. Det kommer även att bli sänkt avgift för arbetsgivare som anställer unga under 18 år.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget