"Meningen försvinner"

Färre har begått självmord under pandemin. Det visar en ny internationell studie som gjordes under fyra månader på 21 medel- och höginkomstländer. Läget har talat med fem ungdomar som studerar på Vetenskapsgymnasiet, NTI i Stockholm om vad de tycker om forskningsresultatet.

Foto: TT

Ungdomarna Aaryan Hegde, Olle Järvheden, Kevin Bengtsson, Ronja Zachrisson och Jan Gomez är inte förvånade över resultatet. De tror att det är många som mår dåligt men att det inte är många som begår självmord.

– Alla sitter hemma och då händer det inte så mycket, säger Jan Gomez.

De diskuterar hur pandemin gör att det finns något man längtar till eftersom vardagarna innan pandemin lätt smälte ihop. På frågan hur unga i deras ålder har hanterat psykisk ohälsa under året tror de att de som teknikare har haft det lättare under pandemin eftersom de träffas mycket ihop under gymnasieutbildningen. Andra som studerar exempelvis till frisör eller barn och fritidsprogrammet och inte får göra det praktiska som hör till utbildningen är deprimerade. De berättar att många vill komma undan det teoretiska med plugget men att distansstudierna gör att det är det enda som går att genomföra helt.

– Hur man hanterat året beror mycket på vilken linje man har valt, säger Jan Gomez.

Aaryan Hegde, Olle Järvheden, Kevin Bengtsson, Ronja Zachrisson och Jan Gomez är alla 16 år. De läser tillsammans på Vetenskapsgymnasiet NTI.
Aaryan Hegde, Olle Järvheden, Kevin Bengtsson, Ronja Zachrisson och Jan Gomez är alla 16 år. De läser tillsammans på Vetenskapsgymnasiet NTI.

Vad har varit svårast under pandemin?

– Att plugga hemifrån! Motivation! Drivkraft! Betygen blir sämre. Meningen försvinner, svarar de.

Under distansundervisningen tar man närvaro och går sedan och lägger sig. Att hitta en drivkraft är svårt, och nu när den fysiska undervisningen är varannan vecka blir det lätt att allt skolarbete skjuts upp till just den veckan.

– Det blir mer spelande, men man umgås och pratar mycket med andra på nätet också, säger Aaryan Hegde.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget